Izgalmas ízű, látványos köret burgonyából és parmezán sajtból.
Krumpli torony parmezános szósszal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 6 db krumpli
- 6,5 ek parmezán sajt
- 60 ml olaj
- 2 ek vaj
- 120 ml főzőtejszín
- 100 g cheddar sajt
- 1 ek krumpli fűszerkeverék
- 1,5 kk hagyma por
- 1,5 kk fokhagyma por
- 1 kk só
- 1 kk bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
- Tegyünk egy réteg krumpli szeletet tányérra és mikrózzuk őket 60-90 másodpercig. A többivel is ismételjük meg. A cél, hogy egy kicsit megpuhuljon, de ne legyen "kész".
- A sót, a borsot, a hagyma és a fokhagyma port keverjük össze 3 evőkanálnyi parmezánnal.
- Egy evőkanálnyit tegyünk félre belőle, a többivel pedig szórjuk meg a krumpli szeleteket.
- Egy tepsiben vagy serpenyőben készítsünk a krumplikból 12 szelet magas tornyokat, amiket fogpiszkálóval rögzíthetünk is.
- Az olajat keverjük el a krumpli fűszerkeverékkel és ezzel locsoljuk meg a tornyokat.
- Süssük a krumplikat 35-40 percig, amíg szépen megbarnul és teljesen megpuhul.
- Az oldalégőn készítsük el a parmezános szószt. Ehhez a vajat olvasszuk meg egy lábasban.
- Keverjük hozzá a tejszínt, a félretett parmezános keveréket és a maradék parmezán sajtot is.
- Végül jöhet bele a cheddar sajt és kevergetve főzzük addig, amíg egynemű szószt nem kapunk.
- A grillről levett krumpli tornyokat tegyük tányérra, vegyük ki belőlük a rögzítő pálcát és locsoljuk meg a parmezános szósszal.