Fehér és fekete pecsenye
A fehér és fekete pecsenye a nagyon száraz, sovány része a marhának, ennek megfelelően gyakran elősütjük a szeleteket felhasználás előtt. Könnyen kezelhető, szépen szeletelhető húsfajta, ami kedvelt steak alapanyag is egyben.
Fogyasztható felszúrva, töltve is, alakját kiválóan megtartja sütés után. Főzve vagy párolva is tökéletes, mártásos húsnak pedig kifejezetten ideális. Borjú változatából elsősorban frissensültek készülnek nagy számban.
Titka főként olcsóságában rejlik, a pecsenye steakek árban ugyanis jóval kedvezőbbek a bélszínből készült társaiknál.
A fehér és fekete pecsenye a marha farrészét foglalja magába, nálunk szigorúan elkülönül a combtól, de valójában a comb száraz, kemény húsú izmait rejti a megnevezés. A fehér pecsenye a comb hátsó izma, míg a fekete pecsenye előrébb helyezkedik el, ez a comb külső részén található lapos izom. A borjú esetében a fehérpecsenyét frikandónak nevezzük, míg a fekete pecsenyét egyszerűen csak combnak.