tisztított nyúl
Nálunk ugyan kevésbé népszerű a nyúlhús, de világszerte már az ókor óta a konyhai alapanyagok sorát erősíti. Az üregi nyúl háziasított egyedeit már az ókori Egyiptomban is szívesen tálalták fel, és íze mellett egyre több tanulmány szól értékes beltartalmáról is. Az egyik legegészségesebb húsnak számít alacsony nátriumtartalma, nagy százalékban hasznosuló vitamintartalma és szerény energiatartalma miatt. A könnyű húsféle diéták során, terhesség alatt és magas vérnyomás esetén is bátran fogyasztható.
A fehérjében gazdag nyúlhúst itthon általában részeire bontva árulják, nyúlcomb vagy gerinc kerül fel leggyakrabban a boltok polcaira. Remek leves alapanyag, kiváló pörkölt vagy paprikás készülhet belőle, de jól illik hozzá a rizs és a különféle gyümölcsök. Rántva is finom, de grillezni is érdemes, mert húsa úgy is nagyon ízletes. Grillezéshez zöldfűszerekkel (rozmaring, tárkony, kakukkfű) érdemes kombinálni, de passzol hozzá a fokhagyma is.