Csontváry Múzeum – Nartarchitects I.

A 2016 Média Építészeti Díj terv kategóriában nyert Csontváry Múzeumot a Nartarchitects a valamikori pécsi szénbánya kráterében keletkezett bányató mellé helyezte el, tisztelegve a festő természethez való kötődése és utazás iránti szenvedélye előtt, amely “Egyedül didereg napfényországban.”Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveCsontváry Kosztka Tivadarra a tervezők sajátos spirituális üzenet-közvetítőként gondolnak, aki egész életművével és annak bizonyos kiemelkedő darabjaival – különösen a jövő generációinak – üzent valami fontosat az emberről és a nemzetről. Csontváry a magyar kultúra ihletett, kiemelkedő és nemzetközileg is jelentős alkotója, akit megillet egy az életmű megismerését, további kutatását biztosító múzeum állítása.A Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveA Nartarchitects munkatársai szerint Csontváry unikális, ezért múzeuma nem lehet egy a múzeumok és képtárak sorában. A drámai környezetnek – ahol a természeti és emberi erők rendkívül kifejező módon mutatkoznak meg – Pécs peremvidéki helyszíne megfelelőnek bizonyult Csontváry üzenete számára. Kovács Csaba, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron olyan helyszínt kerestek, amely valós zarándokhellyé válhat, akár szimbolikusan is, de könnyen megközelíthető. A kőbánya, mint tájseb önmagában megrendítő látvány, akár egy Zöld tengerszem, amelyet 70 méter magas falak vesznek körül. Magányos, külön világ az erdővel borította Mecsek oldalában.Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terveHa tetszett, olvasd el a cikk második részét itt.Forrás: Nartarchitects


A 2016 Média Építészeti Díj terv kategóriában nyert Csontváry Múzeumot a Nartarchitects a valamikori pécsi szénbánya kráterében keletkezett bányató mellé helyezte el, tisztelegve a festő természethez való kötődése és utazás iránti szenvedélye előtt, amely “Egyedül didereg napfényországban.”

Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terve

Csontváry Kosztka Tivadarra a tervezők sajátos spirituális üzenet-közvetítőként gondolnak, aki egész életművével és annak bizonyos kiemelkedő darabjaival – különösen a jövő generációinak – üzent valami fontosat az emberről és a nemzetről. Csontváry a magyar kultúra ihletett, kiemelkedő és nemzetközileg is jelentős alkotója, akit megillet egy az életmű megismerését, további kutatását biztosító múzeum állítása.

A Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terve

A Nartarchitects munkatársai szerint Csontváry unikális, ezért múzeuma nem lehet egy a múzeumok és képtárak sorában. A drámai környezetnek – ahol a természeti és emberi erők rendkívül kifejező módon mutatkoznak meg – Pécs peremvidéki helyszíne megfelelőnek bizonyult Csontváry üzenete számára. Kovács Csaba, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron olyan helyszínt kerestek, amely valós zarándokhellyé válhat, akár szimbolikusan is, de könnyen megközelíthető. A kőbánya, mint tájseb önmagában megrendítő látvány, akár egy Zöld tengerszem, amelyet 70 méter magas falak vesznek körül. Magányos, külön világ az erdővel borította Mecsek oldalában.

Csontváry Múzeum – a Nartarchitects terve

Ha tetszett, olvasd el a cikk második részét itt.

Forrás: Nartarchitects

Címkék: