3 zöldséghulladék, aminek nem a kukában, hanem a tányéron a helye

Főzés közben reszelsz, vágsz, pucolsz, aprítasz – és kidobod a zöldséghulladékot. Nem is gondolnád, hogy a szervezeted mennyire meghálálná, ha némelyik nem a kukában, hanem a tányérodon landolna.


Főzés közben reszelsz, vágsz, pucolsz, aprítasz – és kidobod a zöldséghulladékot. Nem is gondolnád, hogy a szervezeted mennyire meghálálná, ha némelyik nem a kukában, hanem a tányérodon landolna.

Krumplihéj

Elterjedt tévhit, hogy a krumpli semmi jót nem tesz, ha az alakunkról van szó. Pedig rendkívül jótékony növény, elég a héjára nézni. Egy krumpli héja tartalmazza a napi rostbeviteled 18%-át. És ez miért jó neked? A magas rosttartalmű ételek segítik az emésztést, és sokkal később éhezel meg tőlük. Készíts belőle egészséges chipset: tedd tepsibe, locsold meg olívaolajjal, fűszerezd be, és irány a sütő!

Brokkolilevél

Ha nem piacon szerzed be a zöldséget, valószínűleg nem is találkoztál még a brokkoli bokros leveleivel. Hiba! Egy tál brokkolilevél tartalmazza a napi A-vitamin szükségleted 90%-át. Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges immunrendszer-működéshez és a látáshoz. Kezeld a brokkolilevelet úgy, mint a spenótot: grillezd, párold vagy tedd salátába.

Sárgarépalevél

Nem csak azért van, hogy abba kapaszkodj: a sárgarépa levele jó kálium és magnéziumforrás. A magnézium erősíti a csontokat, optimalizálja a vérnyomást, a kálium pedig gyorsítja az anyagcserét, de keserű íze lehet miatta. Tedd salátákba, mérsékelten.

Címkék: