Együtt fogyni is könnyebb

  • írta:
  • 2014.11.13

Sokkal fontosabb mások támogatása, mint saját elhatározásunk, ha edzésről vagy diétáról van szó – egy amerikai tanulmány szerint legalábbis.


Sokkal fontosabb mások támogatása, mint saját elhatározásunk, ha edzésről vagy diétáról van szó – egy amerikai tanulmány szerint legalábbis.

Aki fogyókúrázott már valaha, az tudja, hogy mekkora önuralomra van szükség még pár kiló ledobásához is. Ha egyedül állunk neki, akkor magunk mérjük a súlyunkat, mi vesszük rá este fáradt testünket egy kis edzésre, és ha nem jönnek a várt eredmények, akkor önerőből keseredünk el és könnyen fel is adjuk.

Az Illinois-i egyetem kutatói fogyni vágyó nők segítségével végeztek egy tanulmányt, melyben arra keresték a választ, hogy vajon sikeresebbek-e azok, akiket barátaik, családtagjaik támogatnak az életmódváltásban.

Az derült ki, hogy azok, akik a környezetüktől megkapják a szükséges plusz energiát, nem csak könnyebben fogynak, rendszeresebben edzenek, de sokkal hatékonyabban tartják meg a súlyúkat a diéta után. A tanulmány szerint a legideálisabb, ha egy olyan barátnővel edzünk, aki hasonló célokat tűzött ki maga elé. Ugyanis azoktól könnyebben elfogadunk a tanácsot, akik hasonló élményeken esnek át, mint mi.

A felmérésből az is kiderült, hogy nem kell feltétlenül közvetlen támogatásra várni. Ha valakinek nincs lehetősége barátaival diétázni, az némileg pótolhatja az élményt a közösségi oldalak segítségével is. Ha posztoljuk a falunkra, hogy mennyit futottunk, hogy nekiálltunk egy új diétának, vagy azt, hogy leadtunk pár kilót, az semmiképp sem minősük kérkedésnek. Egyszerűen pozitív megerősítésre vágyunk az ismerőseinktől, és ez erőt ad a folytatáshoz.

Catherina Metzgar, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy erre a plusz támogatásra különösen akkor van szükség, ha életünk komoly változáson megy keresztül. A vizsgált nők kiemelték, hogy vizsgaidőszakban, házasságban vagy szülés után – amikor jóval fogékonyabbak a hízásra – sokkal jobban igényelték a külső támogatást.

Címkék: