- írta: Bácsalmási Katalin
Ezek nem hiányozhatnak az őszi étrendedből
- írta: Peitli Csilla
- 2014.11.07
Ősszel némileg csökken a gyümölcskínálat a boltok polcain, de a zöldségválaszték ellenben olyan termékekkel gyarapodik, melyeken nem szabad kihagyni. A friss gyümölcssalátákat cseréld le tehát finom, színes és egészséges őszi különlegességekre, amiket főzve vagy nyersen is fogyaszthatsz.
Ősszel némileg csökken a gyümölcskínálat a boltok polcain, de a zöldségválaszték ellenben olyan termékekkel gyarapodik, melyeken nem szabad kihagyni. A friss gyümölcssalátákat cseréld le tehát finom, színes és egészséges őszi különlegességekre, amiket főzve vagy nyersen is fogyaszthatsz.
Édesburgonya
Az itthon is egyre népszerűbb édesburgonya főként azért jó választás, mert sokféleképpen variálható, krumpli helyett is fogyasztható, de annál lényegesen egészségesebb. Sütve és főzve is finom köret lehet, de meleg saláta alapanyagként önmagában is isteni. A C-vitaminban gazdag zöldségnek nincs köze a burgonyához, tehát krumpli ellenesek is bátran felvehetik a repertoárba.
Datolyaszilva
A mi vidékünkön is megélő datolyaszilvafa (vagy khaki) igazi őszi gyümölcs. Az első fagyok beállta után lehet szüretelni a narancssárga finomságot, aminek íze leginkább a sárgabarackéra hasonlít. A magtalan gyümölcs önmagában fogyasztható, de lekvárként is népszerű. Szintén magas a vitamintartalma, így a változatosság kedvéért időnként érdemes megenni belőle egy-egy darabot.
Pomelo
A hatalmas grapefruitra hasonlító pomelo pár éve már kapható itthon, de sokan még mindig tartanak a gyümölcstől. A vastag héjú citrusféle meleg éghajlaton terem, ahol a héját kandírozva is eszik. Mi inkább a gyümölcshúsra koncentráljunk, amihez ugyan nem könnyű hozzájutni, de nagyon megéri. A szeleteket elválasztó hártyától megfosztott érett gyümölcs mézédes, lédús és nagyon üdítő, ráadásul igen kiadós. Egy pomelo két embernek is bőven elég.