Miért ne kövesd a divatdiétákat?

Itt az Újév és vele együtt a fogyásról szóló fogadalmak tömege. Népszerűvé válnak a konditermek, a futócipők, és természetesen a gyors fogyást ígérő diéták. Légy szkeptikus velük kapcsolatban, hiszen ezek gyakran többet árthatnak, mint használnak. Cikkünkből most kiderül, miért van ez így.A nyári bikini-szezonra gondolva, csábító lehet az elképzelés, hogy néhány héten belül vállalható testtel rendelkezzünk. A divatdiéták pontosan ezt használják ki: gyors fogyást ígérnek, és rövid távon gyakran működnek is, ezt azonban egész tápanyagcsoportok kizárásával érik el. Ilyenkor a mérleg azért mutat kevesebbet, mert a test vizet és izmot veszített. A kalóriadeficitet egyes tápanyagcsoportok (szénhidrát, zsír) erőteljes megszorításával, teljes kizárásával érik el, de helyettesíthetnek étkezéseket folyékony ételekkel, vagy kiemelhetnek egyes ételeket azok alacsony kalóriatartalma miatt. Ezzel az a probléma, hogy hosszútávon nem tartható, hiszen a testet nem lehet átverni, súlyos tápanyaghiány jelentkezik, az izomzat tönkremegy, a diéta végén pedig a leadott kilók többszöröse mászik vissza.Épp ezért ne azt fogadd meg, hogy leadsz X kilót! Törekedj egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállítására. Sportolj, de ne csupán az elégetett kalóriák, hanem a mozgás öröme miatt! Fedezd fel a tudatos életmód örömforrásait, az új konyhaművészetet, a friss levegőt, és bár az eredmények lassabban látszanak majd, legalább az odáig vezető utat is élvezed majd.


Itt az Újév és vele együtt a fogyásról szóló fogadalmak tömege. Népszerűvé válnak a konditermek, a futócipők, és természetesen a gyors fogyást ígérő diéták. Légy szkeptikus velük kapcsolatban, hiszen ezek gyakran többet árthatnak, mint használnak. Cikkünkből most kiderül, miért van ez így.

A nyári bikini-szezonra gondolva, csábító lehet az elképzelés, hogy néhány héten belül vállalható testtel rendelkezzünk. A divatdiéták pontosan ezt használják ki: gyors fogyást ígérnek, és rövid távon gyakran működnek is, ezt azonban egész tápanyagcsoportok kizárásával érik el. Ilyenkor a mérleg azért mutat kevesebbet, mert a test vizet és izmot veszített. 

A kalóriadeficitet egyes tápanyagcsoportok (szénhidrát, zsír) erőteljes megszorításával, teljes kizárásával érik el, de helyettesíthetnek étkezéseket folyékony ételekkel, vagy kiemelhetnek egyes ételeket azok alacsony kalóriatartalma miatt. Ezzel az a probléma, hogy hosszútávon nem tartható, hiszen a testet nem lehet átverni, súlyos tápanyaghiány jelentkezik, az izomzat tönkremegy, a diéta végén pedig a leadott kilók többszöröse mászik vissza.

Épp ezért ne azt fogadd meg, hogy leadsz X kilót! Törekedj egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállítására. Sportolj, de ne csupán az elégetett kalóriák, hanem a mozgás öröme miatt! Fedezd fel a tudatos életmód örömforrásait, az új konyhaművészetet, a friss levegőt, és bár az eredmények lassabban látszanak majd, legalább az odáig vezető utat is élvezed majd.

Címkék: