Ártalmas egészségügyi tévhit a nyers zöldségfogyasztásról

Ma már jól tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás hozzátartozik a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez. Hogy mi is számít egészségesnek arról azonban nagyon is megoszlanak a vélemények. Rengeteg tévhit kering a köztudatban és az interneten, ami akár ártalmas is lehet.


Ma már jól tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás hozzátartozik a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez. Hogy mi is számít egészségesnek arról azonban nagyon is megoszlanak a vélemények. Rengeteg tévhit kering a köztudatban és az interneten, ami akár ártalmas is lehet.

Az egyik népszerű dogma a nyers zöldségek fogyasztásáról szól, mondván így jut a legtöbb vitamin és ásványi anyag a szervezetbe. A zöldségeket magában, salátaként vagy italként is fogyszthatjuk, a lényeg, hogy előkezelés nélkül kerüljön a szervezetbe. Ez az elgondolás azonban több veszélyforrást is rejt magában!

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mely zöldségeket fogyasztjuk és milyen mennyiségben. Egyiket sem érdemes nyakló nélkül enni, mert a zöldségek rostban gazdagok, de ezt a szervezetünk nem képes lebontani, ezért nagy mennyiségben hasfájáshoz és kellemetlen gázokhoz vezetnek.

A múlandó kellemetlenségnél többre is számíthatsz, ha spenótot, petrezselymet vagy éppen zöldbabot fogyasztanál nyersen. Ezekben ugyanis oxálsav található, ami gátolja a vas és kálciumfelszívódást és nagyob könnyen képez veseköveket.

A brokkoli, a káposzta és a kelbimbó sem ajánlott gyakori nyers fogyasztásra, mert bezavarnak a pajzsmirigyhormonok működésébe, és hosszú távon komoly károkat is okozhatnak. Allan Allidina dietetikus szerint a legjobb, ha a zöldségeket minimális előkészítéssel fogyasztjuk, tehát párolva vagy grillezve készítjük el, így könnyen felszívódó értékes tápanyagokat nyerünk, amelyek hosszú távon is biztonságosan fogyaszthatóak.

Ha szeretné jobban megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!

Címkék: