5 tipp, ha füstölni szeretnéd a húst…

A szabadtéri faszenes sütés természetes velejárója a füst, ami kellemes aromát ad a sülő ételnek. Ennek kiegészítésére (és a gázgrillekhez) használhatsz füstölőfát, ami még tovább mélyíti a füstös ízt. Füstölőfából viszont rengeteg fajta létezik, így most adunk egy kis segítséget, hogy melyiket válaszd és hogyan használd.


Kis túlzással állítható, hogy ahány faféle, annyi füstölésre alkalmas fa létezik. Használhatsz gyümölcsfákat, csonthéjasok fáját (mint a dió), a kertből is levadászható bodzát, de van, aki a hickory fára vagy a mesquite fára esküszik. Minden komolyabb grillezőnek megvan a maga kedvence, amit sok-sok kísérletezés után választanak maguknak.

A fa típusa valóban fontos, de még ennél is fontosabb pár alapszabály betartása, ami nélkül értékelhetetlen lenne a grillezett étel:

  1. Soha ne használj már kezelt (festett, lakkozott) fát, mert káros az egészségre
  2. Ne használj fenyőt vagy egyéb gyantás puha fát, mert ezek kellemetlen ízt hagyhatnak maguk után.
  3. Ne füstölj a sütés egész ideje alatt, mert a túlzásba vitt füst, tönkreteheti az ételek természetes ízét.
  4. A füstölőfára ne kerüljön semmilyen mesterséges anyag (pl. begyújtó folyadék), az egészségre ez is ártalmas lehet.
  5. Vízbe áztatni csak a fa chipset érdemes (ezt is meleg vízbe), az ennél nagyobb fadarabok szárazon kerüljenek a grillbe.

A fa kiválasztásánál nem csak az ízre kell figyelni, még talán ennél is nagyobb súllyal esik a latba a füstölési képesség. Az eltérő fák aromáját egymástól megkülönböztetni egyáltalán nem könnyű, de az már koránt sem mindegy, hogy mennyire intenzív füstöt ad az adott fa. A gyenge, kellemes aromás füstöt adó fák közé tartoznak a gyümölcsfák (alma, cseresznye), amik tökéletesen passzolnak a csirke- és halételekhez.

Közepesen erős füstöt adnak a tölgyek, a hickory és a csonthéjas termésű fák, mint a dió, a mandula vagy a pekándió. Ezek főként hosszan készülő bbq marha, sertés ételekhez kiválóak. Az erős füstöt adók csoportjának prominens képviselője a mesquite, ami talán a legintenzívebb ízt adja. A texasi bbq kedvelt füstölőfáját nagyobb marhahúsok (pl. szegy) készítésénél ajánlott bevetni.