Zárt vagy nyitott tetővel grillezz kamado grillnél?

A zárt vagy nyitott tető kérdése minden grilltípusnál fontos kérdés, melyre ételektől és sütési módoktól függően más-más válasz születhet. A hő egészen másként mozog zárt, mint nyitott tető alatt, és az időjárás is befolyásolhatja a kívánatos megoldást.


A Kamado Chef grillnél sokkal egyszerűbb a helyzet a többi grilltípushoz képest, ami a döntést illeti. Az ugyanis egyértelműen zárt tetőt jelent. A Kamado grillek tojásdad alakú felépítése, a burkolata és a sütőrács elhelyezkedése is fontos a grillt jellemző kiváló hőtartáshoz és hőkeringetéshez. A rendszer pedig a zárt tetővel válik teljessé, így tudja tudása legjavát hozni.

A tető felnyitását csak az étel berakása, forgatása vagy levétele során ejtsd meg, a sütés nagyobb részén tartsd zárva a grillt. Ezzel elérheted, hogy a készülék hosszabb ideig megtartsa a hőt és ezáltal gazdaságosabbá váljon a használata, ráadásul az étel így jobban megőrzi a szaftosságát.

A tetőt tehát tartsd zárva már a felmelegítés során is (ez minden grill típusnál segít a gyorsabb előmelegítésben), majd az ételek felpakolása után, csukd is vissza. Szerencsére a beépített gázrugó segítségével a nehéz tető mozgatása nem lesz bonyolult. A tetőt egyedül abban az esetben érdemes nyitva hagyni, ha pár perc alatt megsülő ételt készítesz a rácsokon, mint a hot dog vagy a hamburger.