Ebben a receptben a bárány íze érvényesül, amit tradicionális ízek kísérnek szolidan.

Rotisserie nyárson készült báránycomb

Elkészítési idő: pihentetés + 120 perc
Nehézség: 4

Rotisserie nyárson készült báránycomb

írta: Broil King Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 db báránycomb
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 12 db borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • ízlés szerint gyenge tea forrázat
  • ízlés szerint olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Ennél a receptnél nem kerülhető ki az előre gondolkodás, hiszen a combnak legalább 4, de akár 24 órát is pácolódnia kell.
  2. Ehhez készítsük elő a brine oldatot. Egy bordasütőbe tegyük bele a borókabogyókat, az egészben hagyott fokhagymákat és a babérleveleket.
  3. Tegyük bele az edénybe a húst és öntsünk rá annyi gyenge tea forrázatot vagy sima vizet, amennyi ellepi.
  4. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint a lét, majd tegyük fel a fedőt, és pihentessük 4-24 órát hűtőben.
  5. Amikor el akarjuk kezdeni a sütést, vegyük ki a húst a léből és kenjük le olajjal.
  6. Ízesítsük sóval, borssal és ízlés szerint egy kevés aprított fokhagyma is kerülhet rá.
  7. Tegyük fel a húst a rotisserie nyársra, állítsuk be, hogy jól forogjon, de ne mozogjon a nyárson a hús. Megforgathatjuk a grillen is párszor. Ha szépen és egyenletesen forog, akkor vegyük le és melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
  8. Tegyünk be a rácsok alá egy maroknyi füstölőfát, majd helyezzük be a rotisserie nyársat a helyére.
  9. Süssük a húst 1,5 órát vagy amíg a bárány belső hője eléri a kívánt hőfokot.

+ 1 tipp: Mivel a rotisserie nyársaknál mindig nagyon fontos, hogy könnyen és egyenletesen forogjanak a nagy húsokkal, ezért balanszírozd ki jól, szorítsd oda a karmokat és a mozgó részeket, bőrdarabokat, kötözd a húsra.

+ 2 tipp: A te főzet további aromákat adhat az ételhez, de akár le is cserélheted vízre. A teát, mint ízesítőt pedig akár a füstölés során is felhasználhatod.

+ 3 tipp: A kellemesen füstös aromáért használj füstölődobozt, amibe tegyél kisebb fa chipseket vagy gyógynövényeket, esetleg teát. Ezek a zárható, de lyukas dobozok lassú füstölést tesznek lehetővé, hogy az aromák átjárhassák a húst.