A pulykamell az egyik legnépszerűbb grill alapanyag. A könnyű, nem zsíros, mégis kiadós pulykamell finoman fűszerezve, zöldségekkel grillezve az egyik kedvenc fogásunk lesz, különösen akkor, ha a kedvelt cajun változatot készítjük. A cajun a Mississippi környékéről származó, karakteres, erős ízvilágú, tipikus egytálétel.
Cajun pulykamell
írta: Vöröss Kata
Hozzávalók:
- 1 db Közepes méretű, kicsontozott pulykamell
- 3 db Nagy sárgarépa
- 3 db Nagy zellerszár
- 1/4 csésze Csípős BBQ fűszer
- 1 csésze BBQ száraz pác
- 2 csésze Burgonya darabolva
- 30 dkg Sótlan vaj olvasztva
- 2 db Vöröshagyma kockára vágva
- 2 szál Friss rozmaring
Elkészítés:
A kicsontozott pulykamell alját, oldalát és a bőrös tetejét egyenletesen bekenjük az olvasztott vaj és a csípős BBQ fűszer keverékével. A nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a krumplit és a rozmaringot egy tepsi aljára tesszük, bőrével felfelé ráhelyezzük a húst. Ezek a zöldségek tökéletes köretként szolgálnak és a pulyka sem ég le.
A sütőedényt áttesszük a 150 fokra felmelegített KamadoJoe grillre, majd 45 perc sütés után a hús belső hőmérséklete el kell, hogy érje 150 fokot, amit hús hőmérővel ellenőrzünk. Újabb 45 perc elteltével megmérjük a sültünk belső hőmérsékletét. Ha eléri a 250 fokot, még 30 percig sütjük és kivesszük a tepsiből. 20 perc pihentetés után felszeleteljük. Amíg a pulykamell pihen, a zöldségeket megszórjuk a száraz páccal, alaposan összeforgatjuk, megkóstoljuk és tetszés szerint tovább ízesítjük. A pulykamellet a zöldségekkel tálaljuk.