- írta: Peitli Csilla
Szerettem volna egy olyan ételt készíteni a barátaimnak, mely ősi magyar recept alapjain nyugszik. Nehéz feladatnak bizonyult, mivel nem egy szokványos ételt akartam eléjük tálalni. Hosszas kutakodás után sikerült beszereznem az ide passzoló húsfajtát, ami nem más, mint az 1960-as évekig sok étlapon is szereplő lóhús. Mindezt faszénparázs felett készítettem, egy kevéske füstölőfával (alma) úgy, hogy be kellett szerezzek egy olyan bográcsot, mely méretét tekintve passzol a Keg sütőterének méretéhez. Hogyan is készült? Íme:
Lópörkölt Keg-ben
írta: Tarsoly László
Hozzávalók:
- 3 kg lócomb filé
- 1,2 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 üveg Száraz vörösbor
- 30 dkg füstölt mangalica szalonna
- 3 db paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 15 dkg őrölt pirospaprika
- 8 dkg só
- 5 g szegfűbors - őrölt
- 7 g fekete bors
Elkészítés:
Az apró kockára vágott , füstölt mangalicaszalonnát zsírjára pirítottam, melybe jött a szintén apróra vágott vöröshagyma. Abból a fentebb leírt mennyiség kötelező a komoly szaftosság elérése érdekében.
Amikor ez is lepirult, belehelyeztem a felkockázott, megtisztított lóhúst. Amikor kapott egy kérget (ez a füstölési időszak), meghintettem pirospaprikával és kicsit rápörköltem azt, hiszen ezért is nevezik az így készült ételt pörköltnek. Ezután jöttek a fűszerek: só, feketebors, őrölt kömény, babérlevél, majoranna, szegfűbors, frissen lereszelt szerecsendió, apróra vágott fokhagyma. Minden fűszerből kb.5g-ot használunk. Először sok vizet ereszt a húsunk, de ne tévesszen meg senkit, hiszen olyan hosszú a főzési idő, hogy azt jócskán pótolni kell majd. Ahogy a kiengedett levét elfőtte, tegyük hozzá a feldarabolt paradicsomot, paprikát. Ahogy kezdenek a zöldségek szétfőni, öntsük fel száraz vörösborral, majd a főzés folyamán amíg az üvegünkben van (7dl) pótoljuk annak hiányát, hiszen a lóhús édeskés ízét ez fogja minimálisra csökkenteni.
A faszenet pótoljuk folyamatosan, hiszen elég hosszú a főzési ideje a pacinak, cserébe viszont egy nem mindennapi finomságot kapunk.
Tálaláshoz petrezselymes burgonyát ajánlok, ezzel lesz teljes az ételünk.