Karamellizált, édes, szaftos és ízletes desszert, ami talán nem a legszebb, de megéri elkészíteni a grillen.

Bourbonös kenyérpuding

Elkészítési idő: pihentetés + 60 perc
Nehézség: 3

Bourbonös kenyérpuding

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 400 g kifli, bagett
  • 60 ml bourbon
  • 200 g vaj
  • 1 kk fahéj
  • 60 ml méz
  • 6 db tojás
  • fél kk szerecsendió
  • 2 ek mazsola
  • 300 g cukor
  • 2 ek vanília kivonat
  • 3 ek csokoládé chips
  • 7 dl tej
  • negyed kk só

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő 180°C-ra.
  2. A bagettet, kiflit vagy egyéb kenyérfélét pirítsuk meg mindkét oldalukon, majd vegyük le őket.
  3. A faszenet terítsük el és tegyük be a pajzsot indirekt sütéshez.
  4. Kenjük ki vajjal egy tepsit.
  5. Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, 200 gr. cukrot, a vanília kivonatot, a fahéjat, a szerecsendiót és egy pici sót. Jól dolgozzuk össze az egészet.
  6. A sütőbe kezdjük el beletenni a kenyereket egy  sorba, majd erre halmozzunk a mazsolából, a csoki darabokból (esetleg mini mályvacukorból). Rétegezzük addig a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. Az utolsó réteg kenyér legyen.
  7. Ezután öntsük rá a korábban elkészített tojásos keveréket és hagyjuk pihenni 30 percig, hogy a kenyerek jól megszívják magukat.
  8. Takarjuk le a tepsit alufóliával és süssük 25-30 percig, majd alufólia nélkül 10 percig, hogy szépen megpiruljon a teteje is.
  9. Amíg sül a desszert, addig készítsünk egy bourbonös szószt. Ehhez a maradék cukrot, mézet és a vajat főzzük össze, majd alacsony hőfokon főzzük 5-10 percig.
  10. A hőről levéve hagyjuk hűlni 1 percig, majd adjuk hozzá az alkoholt is.
  11. A tányérokra szaggatott süteményt a szósszal meglocsolva kínáljuk.

+ 1 tipp: Méz helyett használhatunk juharszirupot vagy kukorica szirupot is.