- írta: Peitli Csilla
Karamellizált, édes, szaftos és ízletes desszert, ami talán nem a legszebb, de megéri elkészíteni a grillen.
Bourbonös kenyérpuding
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 400 g kifli, bagett
- 60 ml bourbon
- 200 g vaj
- 1 kk fahéj
- 60 ml méz
- 6 db tojás
- fél kk szerecsendió
- 2 ek mazsola
- 300 g cukor
- 2 ek vanília kivonat
- 3 ek csokoládé chips
- 7 dl tej
- negyed kk só
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő 180°C-ra.
- A bagettet, kiflit vagy egyéb kenyérfélét pirítsuk meg mindkét oldalukon, majd vegyük le őket.
- A faszenet terítsük el és tegyük be a pajzsot indirekt sütéshez.
- Kenjük ki vajjal egy tepsit.
- Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, 200 gr. cukrot, a vanília kivonatot, a fahéjat, a szerecsendiót és egy pici sót. Jól dolgozzuk össze az egészet.
- A sütőbe kezdjük el beletenni a kenyereket egy sorba, majd erre halmozzunk a mazsolából, a csoki darabokból (esetleg mini mályvacukorból). Rétegezzük addig a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. Az utolsó réteg kenyér legyen.
- Ezután öntsük rá a korábban elkészített tojásos keveréket és hagyjuk pihenni 30 percig, hogy a kenyerek jól megszívják magukat.
- Takarjuk le a tepsit alufóliával és süssük 25-30 percig, majd alufólia nélkül 10 percig, hogy szépen megpiruljon a teteje is.
- Amíg sül a desszert, addig készítsünk egy bourbonös szószt. Ehhez a maradék cukrot, mézet és a vajat főzzük össze, majd alacsony hőfokon főzzük 5-10 percig.
- A hőről levéve hagyjuk hűlni 1 percig, majd adjuk hozzá az alkoholt is.
- A tányérokra szaggatott süteményt a szósszal meglocsolva kínáljuk.
+ 1 tipp: Méz helyett használhatunk juharszirupot vagy kukorica szirupot is.