Egyszerű, de annál meggyőzőbb recept, ami ideális nyári étel. Mély ízeivel könnyen lenyűgözheted bárkinek az ízlelőbimbóit.  

Füstölt lazac bourbon mázzal

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: 4

Füstölt lazac bourbon mázzal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg lazac filé
  • 1 ek barna cukor
  • 120 ml juharszirup
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek bourbon
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek só
  • 1 kk bors
  • 1 kk piros paprika pehely

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a Masterbuilt faszenes grillt 105°C-ra.
  2. Tegyünk fel egy nagyobb darab alma- vagy cseresznyefa füstölőfát a gyümölcsös, édes aroma kedvéért.
  3. A lazacról itassuk le a felesleges nedvességet egy papírtörlővel.
  4. Keverjük össze egy kis tálkában a barna cukrot, a borsot és a sót, majd szórjuk meg vele egyenletesen a filéket.
  5. Amíg melegszik a grill, hagyjuk szobahőmérsékleten állni a halat.
  6. Amikor elérte a kívánt hőfokot a grill, tegyük fel a halat a bőrös felével lefelé, vagy ha bőr nélkül készítjük, akkor használjunk alufóliát.
  7. Zárt tető alatt füstöljük 45 percig,
  8. Közben melegítsük össze egy edényben a juharszirupot, a mustárt, a szójaszószt, a bourbont és a paprika pelyhet. 5-7 perc alatt sűrítsük be a mázat.
  9. A 45 perc eltelte után kenjük le a mázzal a halat 10 percenként. 
  10. Süssük addig a lazacot, amíg eléri a 60°C-os belső hőmérsékletet. Ez akár egy, másfél óráig is eltarthat attól függően, hogy milyen vastag a lazac.
  11. Amikor elérte a megfelelő belső hőfokot a hal, vegyük le a grillről és pihentessük legalább 5 percig felvágás és tálalás előtt!
  12. Friss salátával vagy rizzsel kínáljuk!