Egyszerű, de annál meggyőzőbb recept, ami ideális nyári étel. Mély ízeivel könnyen lenyűgözheted bárkinek az ízlelőbimbóit.
Füstölt lazac bourbon mázzal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg lazac filé
- 1 ek barna cukor
- 120 ml juharszirup
- 1 ek szójaszósz
- 2 ek bourbon
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek só
- 1 kk bors
- 1 kk piros paprika pehely
Elkészítés:
- Melegítsük elő a Masterbuilt faszenes grillt 105°C-ra.
- Tegyünk fel egy nagyobb darab alma- vagy cseresznyefa füstölőfát a gyümölcsös, édes aroma kedvéért.
- A lazacról itassuk le a felesleges nedvességet egy papírtörlővel.
- Keverjük össze egy kis tálkában a barna cukrot, a borsot és a sót, majd szórjuk meg vele egyenletesen a filéket.
- Amíg melegszik a grill, hagyjuk szobahőmérsékleten állni a halat.
- Amikor elérte a kívánt hőfokot a grill, tegyük fel a halat a bőrös felével lefelé, vagy ha bőr nélkül készítjük, akkor használjunk alufóliát.
- Zárt tető alatt füstöljük 45 percig,
- Közben melegítsük össze egy edényben a juharszirupot, a mustárt, a szójaszószt, a bourbont és a paprika pelyhet. 5-7 perc alatt sűrítsük be a mázat.
- A 45 perc eltelte után kenjük le a mázzal a halat 10 percenként.
- Süssük addig a lazacot, amíg eléri a 60°C-os belső hőmérsékletet. Ez akár egy, másfél óráig is eltarthat attól függően, hogy milyen vastag a lazac.
- Amikor elérte a megfelelő belső hőfokot a hal, vegyük le a grillről és pihentessük legalább 5 percig felvágás és tálalás előtt!
- Friss salátával vagy rizzsel kínáljuk!