Karakteres ízek harcolnak a figyelmünkért ebben a kenyérlángosban, ami hol édes, hol sós,, hol roppanós, hol puha, de mindig nagyon finom!
Gorgonzolás kenyérlángos fügével
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 2 kk instant élesztő
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 160 ml langyos víz
- 120 ml lnagyos tej
- 150 g Gorgonzola sajt
- 4 db füge
- 4 db lilahagyma
- 1 kk kakukkfű
- 20 g vaj
- 1,5 kk balzsamecet
- 1 kk cukor
Elkészítés:
- A liszt harmadát keverjük össze a sóval és a cukorral. Majd a közepébe készítsünk egy kis lukat, amibe tegyük bele az élesztőt. Erre öntsük rá a meleg vizet és tejet, valamint az olajat és kezdhetjük is a tészta összeállítását.
- Amikor már nagyjából egyneművé vált a tészta, fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet és dolgozzuk el, amíg egy rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk (ha marad liszt, az nem baj).
- Gyúrjuk 5 percig a tésztát, majd tegyük félre letakarva 1 órát keleszteni.
- Amíg kel a tészta, készítsük el a karamellizált hagymát. Ehhez vágjuk félbe, majd karikázzuk fel a hagymákat.
- Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat (adjunk hozzá egy kevés olívaolajat), és ezen kezdjük el sütni a hagymákat.
- Szórjuk meg a kakukkfűvel, egy csipet sóval és 20-30 perc alatt karamelizáljuk meg.
- Amikor már majdnem elkészült, adjuk hozzá a balzsamecetet és tegyük félre kihűlni.
- Melegítsük elő a grillt 200 fokra és tegyük be a pizzakövet is, ha van.
- Amikor a tészta duplájára kelt, gyúrjuk át, nyújtsuk ki és osszuk 6-8 egyforma részre. Hagyjuk pihenni újabb 15 percig őket.
- Végül lapítsuk ki a kenyérlángosokat fél centi vastagra, szórjuk meg a tetejüket a hagymával, a sajttal és a cikkekre vágott fügével.
- Süssük őket 6-10 perc alatt készre zárt tető alatt!