Saját fűszererezéssel és házi bbq szósszal készítheted az omlós marhabordát, amiben garantáltan nincs ízfokozó.

Grillezett borda házi fűszerkeverékkel és bbq szósszal

Elkészítési idő: 210 perc
Nehézség: 4

Grillezett borda házi fűszerkeverékkel és bbq szósszal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db bébi marha borda
  • 120 ml almaecet
  • 120 ml ketchup
  • 150 g barnacukor
  • 2 ek fokhagyma por
  • 4 ek őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 2,5 ek só
  • 1 kk bors
  • 1 ek őrölt kömény

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
  2. Egy kis lábasban melegítsük össze az ecetet, a ketchupöt, 100 gramm barnacukrot, 14 evőkanál fokhagyma port, 1 evőkanál pirospaprikát, a Worchestershire szószt, a borsot és 1 kiskanál sót.
  3. Főzzük addig a bbq szószt, amíg elkezd sűrűsödni (5-7 perc), majd vegyük le, és hagyjuk hűlni.
  4. Egy tálkában keverjük össze a maradék barnacukrot, sót, fokhagyma port és a köményt.
  5. A megtisztított húst tegyük egy nagy lap alufólia közepére és dörzsöljük be mindenhol a fűszerkeverékkel. Csomagoljuk be szorosan és hagyjuk pihenni 10 percig.
  6. A grillen alakítsunk ki 2 zónát, majd a pihentetés után tegyük fel a húst a hűvösebb részre és süssük 1,5 órát.
  7. Ezután fordítsuk el 180°-kal, majd jöhet újabb 1,5 óra sütés.
  8. Vegyük le a húst a grillről és óvatosan csomagoljuk ki.
  9. Hagyjuk pihenni 10 percig.
  10. A grillt ezalatt izzítsuk fel magas hőfokig.
  11. A húst kenjük le alaposan a bbq szósszal, majd tegyük vissza a grillre a fólia nélkül.
  12. Pirítsuk rá a húsra a szószt 1-3 perc alatt, fordítsuk meg, kenjük le újra és jöhet újabb 1-2 perc.
  13. Ezután vegyük le, pihentessük 5 percig és szeletelhetjük is.