Az ősz ízei egy tányéron ebben az izgalmas salátában.
Grillezett szőlő saláta
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 400 g szőlő
- 2 fej saláta
- 300 g zeller
- 350 g gomba
- 60 g pirított sós mandula
- 2 ek fehérbor ecet
- 2 ek citromlé
- fél kk zellermag
- negyed kk mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 122 ml olívaolaj
- 60 ml mandula olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- fél marék petrezselyem
Elkészítés:
- Egy kisebb edényben keverjük össze az ecetet, a citromlét, a zeller magot, a mustárt és az egyik apróra vágott fokhagymát.
- Csurgassuk hozzá az olívaolaj felét és a mandula olajat, amíg össze nem áll az öntet. Végül sóval, borssal ízesítsük.
- Tegyük aprítóba a maradék fokhagymát, a petrezselymet, a zellerlevet és a mandulát. Dolgozzuk össze jól, majd amikor már minden apró, öntsük hozzá a maradék olívaolajat (két evőkanálnyit tegyünk félre). A pesztószerű pasztát is sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint.
- Végül jöhet a grillezés. A szeletekre vágott gombát kenjük le a félretett olaj felével és sózzuk meg.
- Magas hőfokra melegített grillen süssük 5 percig.
- Ezután tegyük egy tálba és adjuk hozzá a szőlőt.
- Locsoljuk rá az utolsó kanál olajat, kicsit sózzuk és rázzuk jól össze az egészet.
- Mehetnek vissza együtt a grillre, újabb 3 percre.
- Ezután vegyük le és tegyük vissza a korábban használt tálba.
- Mehet rá a pesztó, amit keverjük bele egy kicsit a salátába.
- A levelekre szedett salátából készíthetünk egy szép fészket, amit locsoljuk meg az öntettel.
- Ebbe kanalazzuk bele a gombás, szőlős keveréket.
- A zellert szeleteljük vékonyra és keverjük el a maradék öntettel.
- Ezt öntsük a saláta tetejére.
- Pirított kenyérrel kínáljuk.