Ebben a keleti-amerikai fúziós receptben a sűrű és ízletes teriyaki szósz találkozik az édes ananásszal.
Marha teriyaki ananásszal
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 900 g marha steak
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek gyömbér
- 1 konzerv ananász
- 120 ml szójaszósz
- 120 ml víz
- 100 ml almaecet
- 60 ml méz
- 100 g barna cukor
- 1 kk szezámolaj
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 ek szezámmag
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Grillt melegítsük elő magas hőfokra.
- Amikor már forró a grill, tegyünk fel egy nagyobb szószos edényt és melegítsük fel az olajat.
- Ebben pirítsuk le az aprított fokhagymát, a reszelt gyömbért, majd egy perc után adjuk hozzá az ananászt, a szójaszószt, a vizet, az ecetet, a barna cukrot, a mézet, a szezám olajat (de nem a magokat) és jól keverjük össze.
- Főzzük a szószt 5 percig.
- Közben a kukorica keményítőt keverjük el egy evőkanálnyi vízben és a húst vágjuk fel hosszúkás csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Amikor a teriyaki szósz már fő egy ideje, keverjük hozzá a keményítőt és gyorsan dolgozzuk bele folyamatosan keverve az egészet.
- Tegyük át a teriyaki szószt a grill hidegebb részére, és hagyjuk mér összeérni 10 percig.
- Közben a forró rácsra tegyük fel a húsokat és süssük őket készre, oldalanként 2-3 perc alatt.
- A szószt válasszuk ketté, és a felébe keverjük bele a húst. (A másik felét használjuk később, hűtőben eláll.)
- Szórjuk meg a szezámmaggal a húst és rizzsel kínáljuk.