Ebben a keleti-amerikai fúziós receptben a sűrű és ízletes teriyaki szósz találkozik az édes ananásszal.

Marha teriyaki ananásszal

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: 3

Marha teriyaki ananásszal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 900 g marha steak
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér
  • 1 konzerv ananász
  • 120 ml szójaszósz
  • 120 ml víz
  • 100 ml almaecet
  • 60 ml méz
  • 100 g barna cukor
  • 1 kk szezámolaj
  • 1 ek kukorica keményítő
  • 1 ek szezámmag
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Grillt melegítsük elő magas hőfokra.
  2. Amikor már forró a grill, tegyünk fel egy nagyobb szószos edényt és melegítsük fel az olajat.
  3. Ebben pirítsuk le az aprított fokhagymát, a reszelt gyömbért, majd egy perc után adjuk hozzá az ananászt, a szójaszószt, a vizet, az ecetet, a barna cukrot, a mézet, a szezám olajat (de nem a magokat) és jól keverjük össze.
  4. Főzzük a szószt 5 percig.
  5. Közben a kukorica keményítőt keverjük el egy evőkanálnyi vízben és a húst vágjuk fel hosszúkás csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. Amikor a teriyaki szósz már fő egy ideje, keverjük hozzá a keményítőt és gyorsan dolgozzuk bele folyamatosan keverve az egészet.
  7. Tegyük át a teriyaki szószt a grill hidegebb részére, és hagyjuk mér összeérni 10 percig.
  8. Közben a forró rácsra tegyük fel a húsokat és süssük őket készre, oldalanként 2-3 perc alatt.
  9. A szószt válasszuk ketté, és a felébe keverjük bele a húst. (A másik felét használjuk később, hűtőben eláll.)
  10. Szórjuk meg a szezámmaggal a húst és rizzsel kínáljuk.