Füstölt csuka
írta: SpaTrend
Hozzávalók:
- 4 szelet csuka filé
- 80 g barna cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 120 ml alma cider ecet
- 120 ml napraforgó olaj
- 30 g őrölt bors
- 30 g só
- 1 csokor aprított kapor
Elkészítés:
- A grillt melegítsd elő körülbelül 110 °C-ra, és a füstölőbe helyezd be az előre áztatott faforgácsot.
- Amíg melegszik a grill, készítsd elő a hal bedörzsöléséhez használt keveréket.
- Ehhez a cukrot, a kaprot, a sót és a borsot elegyítsd el a citromhéjjal.
- A száraz keverékkel a hal mindkét oldalát óvatosan dörzsöld be, majd kezdheted is a lassú füstölést. Legalább egy, másfél órára készülj.
- Közben az alma cider ecetet és az olajat keverd el. Ezzel kell majd időről időre egy ecset segítségével meglocsolnod a halat.
Extra tippek:
- A hal locsolásához használhatsz kenőecsetet vagy kifejezetten grillezésre használható „mop”-ot, ami – ahogy a neve is mutatja – a nyeles felmosórongyhoz hasonlít, de annál azért jóval kisebb. Amennyiben ez nem áll rendelkezésedre, egy teljesen hagyományos festőecset is megteszi. Természetesen még használatlan legyen.
- Az alma cider ecet helyett almabor ecetet is használhatsz, de ebben az esetben elég 100 ml-t számítani ehhez a mennyiséghez.