Füstölt csuka

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: 3

Füstölt csuka

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 4 szelet csuka filé
  • 80 g barna cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 120 ml alma cider ecet
  • 120 ml napraforgó olaj
  • 30 g őrölt bors
  • 30 g só
  • 1 csokor aprított kapor

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsd elő körülbelül 110 °C-ra, és a füstölőbe helyezd be az előre áztatott faforgácsot.
  2. Amíg melegszik a grill, készítsd elő a hal bedörzsöléséhez használt keveréket.
  3. Ehhez a cukrot, a kaprot, a sót és a borsot elegyítsd el a citromhéjjal.
  4. A száraz keverékkel a hal mindkét oldalát óvatosan dörzsöld be, majd kezdheted is a lassú füstölést. Legalább egy, másfél órára készülj.
  5. Közben az alma cider ecetet és az olajat keverd el. Ezzel kell majd időről időre egy ecset segítségével meglocsolnod a halat.

Extra tippek:

  • A hal locsolásához használhatsz kenőecsetet vagy kifejezetten grillezésre használható „mop”-ot, ami – ahogy a neve is mutatja – a nyeles felmosórongyhoz hasonlít, de annál azért jóval kisebb. Amennyiben ez nem áll rendelkezésedre, egy teljesen hagyományos festőecset is megteszi. Természetesen még használatlan legyen.
  • Az alma cider ecet helyett almabor ecetet is használhatsz, de ebben az esetben elég 100 ml-t számítani ehhez a mennyiséghez.