Keleties ízesítésű lazac, amit a grillen is bátran elkészíthetsz, hogy ne a lakást melegítsd a nyáron. Igazi, könnyű, nyárias finomság.
Grillezett lazac szezámos öntettel
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 db lazac filé
- 130 ml olívaolaj
- 1 db citrom
- 1 db hagyma
- 2 ek fekete szezámmag
- 1 kk méz
- fél kk szezámolaj
- 1 marék friss bazsalikom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- A lazacokat kenjük le olívaolajjal (körülbelül 2 evőkanálnyival) és sózzuk mindkét oldalukat.
- A citrom két végét vágjuk le, majd vágjuk hosszába négybe. A magokat távolítsuk el, és a citrom belsejét vágjuk ki amennyire csak tudjuk a fehér héjból.
- A citromot tegyük egy kisebb tálkába, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a szezámmagot, a mézet, a szezámolajat és a maradék olívaolajat.
- Borsozzuk meg alaposan
- A lazacok mehetnek is fel a grillre, bőrös felükkel lefelé, és süssük őket 6-8 percig, amíg szép opálossá nem válik a színük. (Nem kell megfordítani.)
- Osszuk el a lazacokat a tányérokon és öntsük rá a szezámos öntetet.
- Végül a kézzel összetépkedett bazsalikomot is tegyük a tetejére és kínálhatjuk is.