A yakitori a japán konyha ikonikus fogása, amit gyakran szolgálnak fel italok mellé. A lassú tűzön sütött édes-savanyú szósszal kenegetett hús tökéletes előétel vagy főfogás. Csirke mellett bárányból és lazacból is bátran elkészíhető.

Yakitori ihletésű lazac sült zöldségekkel

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 3

Yakitori ihletésű lazac sült zöldségekkel

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg lazac
  • 60 ml napraforgó olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek gyömbér
  • 160 ml szójaszósz
  • 65 g barna cukor
  • 2 ek rizsecet
  • 2 ek kukorica keményítő
  • 3 db cukkini
  • 8 db újhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
  2. A fokhagymákat és a gyömbért aprítsuk fel (esetleg reszeljük) és pirítsuk meg őket egy kanálnyi olajon egy serpenyőben.
  3. Amikor már szépen illatozik, adjuk hozzá az szójaszószt, a cukrot, az ecetet és 160 ml vizet, majd forraljuk fel.
  4. Ezután tegyük a grill hidegebb részére és éppen csak gyöngyözve főzzük 1-2 percig.
  5. Közben a kukoricakeményítőt keverjük el 2 evőkanál vízzel és adjuk a szószhoz.
  6. A sűrűsödő szószból vegyünk két 2 dl-t, a többit pedig tegyük félre a tálaláshoz.
  7. A cukkinit és a hagymákat aprítsuk fel nagyobb darabokra, majd két evőkanál olajjal dolgozzuk össze. Sóval és borssal ízesítsük őket.
  8. A halat (csirkét, bárányt, pulykát) vágjuk falatnyi darabokra és sózzuk, borsozzuk őket.
  9. Az alapanyagokat húzzuk nyársra (akár vegyesen is, de maradhatunk a csak zöldség és csak lazacos nyárs mellett is) és tegyük fel őket a grillre.
  10. Kenjük le az alapanyagokat a páccal és minden második percben fordítsunk rajtuk egyet. Kenjük le újra és így haladjunk meg át nem sülnek a zöldségek és  lazac darabok. 10-15 perc alatt mindkettőnek el kell készülnie.
  11. A nyársakat a félretett szósszal kínáljuk.