Nem gyors, de nagyon finom, izgalmas recept, aminek egy része akár korábban is elkészíthető.

Grillezett borda Coca-colával

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 4

Grillezett borda Coca-colával

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1,8 l Coca-cola
  • 2 db hagyma
  • 2 kg bébi borda
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 70 g vaj
  • 240 ml ketchup
  • 1,5 ek mustár
  • 60 g barna cukor
  • 1 kk worchestershire szósz
  • 1 ek fekete bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb edénybe (amibe a bordák is beleférnek) öntsünk bele másfél liter kólát.
  2. Adjunk hozzá egy négybe vágott hagymát, ezután jöhet bele a hat gerezd fokhagyma aprítva, a babérlevél és egy evőkanál bors.
  3. Ebbe a pácba tegyük a bordákat, lehetőleg úgy, hogy teljesen ellepje a húst a lé.
  4. Tegyük fel az egészet főni. Épphogy csak gyöngyöző vízben főzzük legalább 1 órát a húst, időnként megfordítva.
  5. Amíg a hús fő, készítsük el a szószt. Ezt akár pár nappal korábban is megtehetjük. A vajat, a maradék hagymát és fokhagymát aprítva, a ketchupöt, a mustárt, a cukrot, a Worchestershire szószt és a maradék kólát keverjük össze.
  6. Ezt is tegyük fel főzni alacsony hőfokon. Gyöngyöző vízben redukáljuk le a szószt 25 perc alatt, hogy kellően megsűrűsödjön.
  7. Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  8. Egy aprítóban selymesítsük a szószt, amíg egynemű állagot nem kapunk.
  9. Melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
  10. Amikor a bordákat kivesszük, itassuk le róla a felesleges nedvességet és sózzuk, borsozzuk ezt is.
  11. A korábban elkészített szósszal kenjük le bőségesen, majd mehet a grillre.
  12. Süssük 8 percig, de gyakran forgassuk, hogy egyenletesen süljön. Mindig kenjünk rá egy kevés szószt forgatásnál.
  13. Tálalás előtt még pihentessük legalább 5 percig. A szószt is kínáljuk mellé.