Izgalmas ízű, látványos köret burgonyából és parmezán sajtból.

Krumpli torony parmezános szósszal

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: 3

Krumpli torony parmezános szósszal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 6 db krumpli
  • 6,5 ek parmezán sajt
  • 60 ml olaj
  • 2 ek vaj
  • 120 ml főzőtejszín
  • 100 g cheddar sajt
  • 1 ek krumpli fűszerkeverék
  • 1,5 kk hagyma por
  • 1,5 kk fokhagyma por
  • 1 kk só
  • 1 kk bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
  3. Tegyünk egy réteg krumpli szeletet tányérra és mikrózzuk őket 60-90 másodpercig. A többivel is ismételjük meg. A cél, hogy egy kicsit megpuhuljon, de ne legyen "kész".
  4. A sót, a borsot, a hagyma és a fokhagyma port keverjük össze 3 evőkanálnyi parmezánnal.
  5. Egy evőkanálnyit tegyünk félre belőle, a többivel pedig szórjuk meg a krumpli szeleteket.
  6. Egy tepsiben vagy serpenyőben készítsünk a krumplikból 12 szelet magas tornyokat, amiket fogpiszkálóval rögzíthetünk is.
  7. Az olajat keverjük el a krumpli fűszerkeverékkel és ezzel locsoljuk meg a tornyokat.
  8. Süssük a krumplikat 35-40 percig, amíg szépen megbarnul és teljesen megpuhul.
  9. Az oldalégőn készítsük el a parmezános szószt. Ehhez a vajat olvasszuk meg egy lábasban.
  10. Keverjük hozzá a tejszínt, a félretett parmezános keveréket és a maradék parmezán sajtot is.
  11. Végül jöhet bele a cheddar sajt és kevergetve főzzük addig, amíg egynemű szószt nem kapunk.
  12. A grillről levett krumpli tornyokat tegyük tányérra, vegyük ki belőlük a rögzítő pálcát és locsoljuk meg a parmezános szósszal.