Olyan porhanyós lesz a marhahús, hogy szinte elolvad a szájban és felrobbannak a pikáns ízek a nyelveden.

Füstös marhaborda chilis-gombás fűszerezéssel

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: 4

Füstös marhaborda chilis-gombás fűszerezéssel

írta: Broil King Magyarország

Hozzávalók:

  • 2 db marha borda
  • 2 ek mustár
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint olaj
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek szárított gomba
  • 1 kk kömény
  • 1 ek chili por
  • fél kk cayenne bors
  • 2,5 dl almalé
  • 2,5 dl bbq szósz
  • 200 g lekvár
  • 2 marék mesquite fa chips

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő 115 °C-ra.
  2. A mesquite fa chipset áztassuk be 30 percre.
  3. A bordákat fektessük le egy zsírpapírra és dörzsöljük bele a mustárt.
  4. Locsoljuk meg egy kevés olajjal és sózzuk ízlés szerint.
  5. A fűszereket keverjük össze és szórjuk meg ezzel is a húsokat, mindkét oldalon.
  6. Hagyjuk pihenni 30 percig.
  7. Közben az almalét tegyük egy szórófejes edénybe.
  8. A füstölőfát tegyük fel a grillre és egy vízzel teli tálat is készítsünk be a hús helye alá.
  9. Amikor már elég meleg a grill, tegyük fel a húsokat és zárt tető alatt süssük lassan, i félóránként bőségesen meglocsolva az almalével. 4 óránál ellenőrizzük, hogy a belső hőmérséklete elérte-e az 57 °C-t.
  10. Ha igen, akkor kenjük le a lekvár és a BBQ szósz keverékével a húst jó alaposan.
  11. Amikor már szépen megpirult a hús, csomagoljuk alufóliába és süssük még 45 percig, hogy tökéletesen omlós legyen.

+ 1 tipp: A füstölőfa használatához érdemes egy füstölő dobozt beszerezni. Ebben nem égnek el olyan gyorsan a fadarabok, így van idejük leadni a füstöt és ízesíteni az ételeket.