- írta: Peitli Csilla
Olyan porhanyós lesz a marhahús, hogy szinte elolvad a szájban és felrobbannak a pikáns ízek a nyelveden.
Füstös marhaborda chilis-gombás fűszerezéssel
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 2 db marha borda
- 2 ek mustár
- ízlés szerint só
- ízlés szerint olaj
- 1 ek feketebors
- 1 ek szárított gomba
- 1 kk kömény
- 1 ek chili por
- fél kk cayenne bors
- 2,5 dl almalé
- 2,5 dl bbq szósz
- 200 g lekvár
- 2 marék mesquite fa chips
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő 115 °C-ra.
- A mesquite fa chipset áztassuk be 30 percre.
- A bordákat fektessük le egy zsírpapírra és dörzsöljük bele a mustárt.
- Locsoljuk meg egy kevés olajjal és sózzuk ízlés szerint.
- A fűszereket keverjük össze és szórjuk meg ezzel is a húsokat, mindkét oldalon.
- Hagyjuk pihenni 30 percig.
- Közben az almalét tegyük egy szórófejes edénybe.
- A füstölőfát tegyük fel a grillre és egy vízzel teli tálat is készítsünk be a hús helye alá.
- Amikor már elég meleg a grill, tegyük fel a húsokat és zárt tető alatt süssük lassan, i félóránként bőségesen meglocsolva az almalével. 4 óránál ellenőrizzük, hogy a belső hőmérséklete elérte-e az 57 °C-t.
- Ha igen, akkor kenjük le a lekvár és a BBQ szósz keverékével a húst jó alaposan.
- Amikor már szépen megpirult a hús, csomagoljuk alufóliába és süssük még 45 percig, hogy tökéletesen omlós legyen.
+ 1 tipp: A füstölőfa használatához érdemes egy füstölő dobozt beszerezni. Ebben nem égnek el olyan gyorsan a fadarabok, így van idejük leadni a füstöt és ízesíteni az ételeket.