- írta: Peitli Csilla
Amikor valamilyen különlegességgel dobnád fel a már jól ismert ízeket, akkor jöhet a bacon levár, ami az egyszerű sajtburgerből is mennyei fogás varázsol.
Sajtburger bacon lekvárral
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 750 g bacon
- 360 g darált marhahús
- 6-7 db salottahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 125 ml balzsamecet
- 125 ml juharszirup
- 200 g barna cukor
- 1 kk cayenne bors
- 2 kk füstölt pirospaprika
- 2 szelet cheddar sajt
- ízlés szerint bbq szósz
- fél db paradicsom
- 2 levél saláta
- 2 db Hamburger zsemle
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A bacont tegyük egy serpenyőben sülni az oldalégőn és pirítsuk meg.
- Amikor szépen megpirult az összes bacon, öntsük le a zsírját és tegyük félre.
- Abban a serpenyőben, amiben a bacon is sült, pirítsuk meg egy kevés bacon zsíron az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd öntsük fel a balzsamecettel.
- Adjuk hozzá a juharszirupot és a barna cukrot, majd főzzük 10 percig.
- Közben a darált húst keverjük össze sóval és borssal, majd készítsünk belőle két húspogácsát.
- A húspogácsát tegyük fel a meleg grillre és süssük 4 percig, majd fordítsuk meg, kenjük le egy egy kevés BBQ szósszal és tegyünk rájuk egy-egy szelet sajtot.
- Zárt tető alatt süssük újabb 4 percig a húst.
- Közben a bacon lekvár alapba tegyük bele végül a sült bacont is a cayenne borssal és a pirospaprikával.
- A bacon lekvár hozzávalóit tegyük egy turmix gépbe és a kívánt állagra turmixoljuk össze, majd tegyük félre.
- A sajtburger összeállításához kenjük le a zsemlét egy kevés BBQ szósszal, mehet rá a húspogácsa, a bacon lekvár és a saláta valamint a karikákra vágott paradicsom.
tipp +1: A bacon lekvár hűtőben eltartható, így érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, amit aztán bármikor felhasználhatsz.
tipp +2: A húspogácsák megformázásához használj hamburger prést, így biztos lehetsz benne, hogy mindig egyforma vastagok lesznek a húsok és ugyanannyi sütési időt igényelnek.