Amikor valamilyen különlegességgel dobnád fel a már jól ismert ízeket, akkor jöhet a bacon levár, ami az egyszerű sajtburgerből is mennyei fogás varázsol.

Sajtburger bacon lekvárral

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: 2

Sajtburger bacon lekvárral

írta: Broil King Magyarország

Hozzávalók:

  • 750 g bacon
  • 360 g darált marhahús
  • 6-7 db salottahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 125 ml balzsamecet
  • 125 ml juharszirup
  • 200 g barna cukor
  • 1 kk cayenne bors
  • 2 kk füstölt pirospaprika
  • 2 szelet cheddar sajt
  • ízlés szerint bbq szósz
  • fél db paradicsom
  • 2 levél saláta
  • 2 db Hamburger zsemle
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. A bacont tegyük egy serpenyőben sülni az oldalégőn és pirítsuk meg.
  3. Amikor szépen megpirult az összes bacon, öntsük le a zsírját és tegyük félre.
  4. Abban a serpenyőben, amiben a bacon is sült, pirítsuk meg egy kevés bacon zsíron az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd öntsük fel a balzsamecettel.
  5. Adjuk hozzá a juharszirupot és a barna cukrot, majd főzzük 10 percig.
  6. Közben a darált húst keverjük össze sóval és borssal, majd készítsünk belőle két húspogácsát.
  7. A húspogácsát tegyük fel a meleg grillre és süssük 4 percig, majd fordítsuk meg, kenjük le egy egy kevés BBQ szósszal és tegyünk rájuk egy-egy szelet sajtot.
  8. Zárt tető alatt süssük újabb 4 percig a húst.
  9. Közben a bacon lekvár alapba tegyük bele végül a sült bacont is a cayenne borssal és a pirospaprikával.
  10. A bacon lekvár hozzávalóit tegyük egy turmix gépbe és a kívánt állagra turmixoljuk össze, majd  tegyük félre.
  11. A sajtburger összeállításához kenjük le a zsemlét egy kevés BBQ szósszal, mehet rá a húspogácsa, a bacon lekvár és a saláta valamint a karikákra vágott paradicsom.

tipp +1: A bacon lekvár hűtőben eltartható, így érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, amit aztán bármikor felhasználhatsz.

tipp +2: A húspogácsák megformázásához használj hamburger prést, így biztos lehetsz benne, hogy mindig egyforma vastagok lesznek a húsok és ugyanannyi sütési időt igényelnek.