A sokác bab tulajdonképpen egy bableves, ahol nem is az összetevők, hanem az elkészítés módja az igazi kuriózum. Sokan „köcsögös” babként ismerik

 

 

 

Sokác bab Ofyr fatüzeléses grillben

Elkészítési idő: 210-240 perc
Nehézség: 2

Sokác bab Ofyr fatüzeléses grillben

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 80 dkg száraz bab
  • 50 dkg marha lábszár
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 db erős zöldpaprika
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 szál gyulai kolbász
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fekete bors
  • 4 db babérlevél
  • 70 g pirospaprika

Elkészítés:

A szárazbabot az edény aljára teszem, erre kerül a marhalábszár és a füstölt tarja, az apróra vágott hagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika majd a felkarikázott zöldségek és a szintén karikára vágott füstölt kolbász. Amikor minden az edénybe került felöntöm a vízzel, majd sózom, borsozom és babérlevelet adok hozzá. Az ofyr tüzterébe teszem és csak az egyik oldalán rakom a tüzet. Amíg a leves felforr, addig rajta hagyom a fedőt. Amikor a fedőt leveszem, megszórom a fűszerpaprikával. Nagyjából 3,5 – 4 óra alatt készül el.