- írta: Peitli Csilla
A sokác bab tulajdonképpen egy bableves, ahol nem is az összetevők, hanem az elkészítés módja az igazi kuriózum. Sokan „köcsögös” babként ismerik
Sokác bab Ofyr fatüzeléses grillben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 80 dkg száraz bab
- 50 dkg marha lábszár
- 50 dkg füstölt tarja
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 1 db erős zöldpaprika
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 szál gyulai kolbász
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete bors
- 4 db babérlevél
- 70 g pirospaprika
Elkészítés:
A szárazbabot az edény aljára teszem, erre kerül a marhalábszár és a füstölt tarja, az apróra vágott hagyma, fokhagyma, paradicsom és paprika majd a felkarikázott zöldségek és a szintén karikára vágott füstölt kolbász. Amikor minden az edénybe került felöntöm a vízzel, majd sózom, borsozom és babérlevelet adok hozzá. Az ofyr tüzterébe teszem és csak az egyik oldalán rakom a tüzet. Amíg a leves felforr, addig rajta hagyom a fedőt. Amikor a fedőt leveszem, megszórom a fűszerpaprikával. Nagyjából 3,5 – 4 óra alatt készül el.