Szaftos és tartalmas burger sok hozzávalóval, és meglepően gyorsan elkészítve!

Szaftos burger sajttal és avokádóval

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 2

Szaftos burger sajttal és avokádóval

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 900 g darált marhahús
  • 4 db hamburger zsemle
  • 1 ek chipotle adobo szószban
  • 1 kk őrölt kömény
  • 4 levél saláta
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 db lilahagyma
  • q kk só
  • 150 g sajt
  • 100 g mozzarella
  • 1,2 dl ezersziget öntet
  • 1 db paradicsom
  • 1 kk worchestershire szósz
  • 100 g savanyított jalapeno
  • 3 levél bazsalikom

Elkészítés:

  1. Állítsuk össze a hamburger húst. Ehhez a darált húst keverjük össze a köménnyel, a sóval és a Worchetershire szósszal.
  2. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a pépet, majd készítsünk belőlük 8 darab húspogácsát.
  3. Négy húspogácsára osszuk el a reszelt mozzarellát, majd tegyük rájuk egy-egy húspogácsát és nyomkodjuk össze a széleket lezárásnak.
  4. Sóval és borssal még fűszerezhetjük a pogácsákat. 
  5. A paradicsomokat karikázzuk fel, majd locsoljuk meg az olíva olajjal. Végül szórjuk meg a csíkokra vágott bazsalikommal. Gyengéden forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj bevonja a szeleteket és hagyjuk pihenni 30 percet.
  6. Az ezersziget öntetet keverjük el az adobo szósszal.
  7. A grillt melegítsük elő 260°C-ra, és tegyünk be egy rácsot a legmagasabb és egyet a legalacsonyabb pozícióba. 
  8. Enyhén olajozzuk le a rácsokat és kezdjük el sütni a vastagabb karikára vágott hagymákat.
  9. Tegyük fel a már forró alsó rácsra a húspogácsákat és süssük őket 2 percig. 
  10. Fordítsuk meg a húst 2 perc után és tegyük fel a felső rácsra, újabb 2 perc sülésre. 
  11. Ekkor már rakjuk a húsok tetejére a maradék sajtot és a jalapeno paprikákat és tegyük fel pirulni a szeletekre vágott avokádót is.
  12. Fordítsuk meg a hagymákat is és zártjuk le a fedőt, hogy egy kis füstös ízt is kapjanak az alapanyagok.
  13. Amíg a sajt olvad, addig a zsömléket vágjuk ketté és az alsó részt kenjük le az ezersziget öntettel. Erre jöhet a pácolt paradicsom, és a sült hagyma.
  14. A megsült húsokat pakoljuk rá a hagymára, majd tegyük már a tetejére az avokádó szeleteket is.
  15. A burger zsömlék tetejét is pirítsuk meg egy kicsit és ezzel zárjuk le a burgert. (Ha maradt még az öntetből, akkor kenjük le a felső részét is a zsömlének. 

+ 1 tipp: Tálaláskor állítsunk bele egy bambusz nyársat a burgerbe, hogy megakadályozzuk az alapanyagok szétcsúszását!

+ 2 tipp: Hogy egyformák legyenek a húspogácsát, használj hamburger prést, amivel garantált az eredmény.