Thai marhahús saláta

Elkészítési idő: pihentetés + 35 perc
Nehézség: 4

Thai marhahús saláta

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 350 g marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db lime leve és héja
  • 3 db shallot hagyma
  • fél db jalapeno paprika
  • 6 g só
  • 5 g bors
  • 200 g saláta mix
  • 30 ml chili szósz
  • 5 ml szezámolaj
  • 15 ml szójaszósz
  • 1 cm gyömbér
  • 120 ml olívaolaj

Elkészítés:

  1. Először készítsd el a pácot a húshoz. Ehhez vágd apróra a fokhagymát és ezt keverd össze az 5 g sóval, a borssal, a lime héjával, a chili szósszal és a szezám olajjal.
  2. Tedd bele a pácot egy lezárható zacskóba vagy egy edénybe, majd vegyítsd össze az ujjnyi vastag csíkokra vágott marhahússal. Jól rázd össze, hogy a pác mindenhol érje a húst. Tedd félre pácolódni pár órára vagy egész éjszakára.
  3. Amikor elkezded összeállítani az ételt, első dolgod legyen a grillt felmelegíteni magas hőfokra.
  4. Ezután jöhet a saláta öntet elkészítése. A kifacsart lime levét keverd el a lereszelt gyömbérre, majd add hozzá a szójaszószt, az apróra vágott shallot hagymát és a pici csíkokra szelt jalapenót. Végül, ha nem elég sós, tegyél bele egy pici sót is. Ezután folytonos keverés mellett vékony sugárban folyasd hozzá az olívaolajat, majd tedd fel egy magas falú edényben az oldalégőre melegedni.
  5. Nem kell hosszan forralni az öntetet, elég csak addig melegíteni, amíg elkezd szépen gyöngyözni és már teheted is félre a tálalásig.
  6. Ezután a grill hőmérsékletét vedd lejjebb, olajozd be a rácsokat és tedd fel a marhahúst sülni. Méretéből adódóan nem kell hosszan sütni, elég két perc minden oldalnak. Két percenként tehát fordítsd egy negyed fordulatot a húsokon. Amikor körbeértél, jöhet a tálalás.
  7. A saláta mixre halmozd rá a húst, majd öntsd rá a még meleg öntetet.

Extra tippek:

  • A saláta öntetet elkészítheted egyszerűbben is egy aprító segítségével. Egyszerűen tegyél bele minden hozzávalót és fél perc alatt vágd egységesen kis darabokra az egészet. Majd folyasd bele az olívaolajat is.
  • A saláta mixet gazdagíthatod uborkával, paradicsommal, vékonyra vágott hagymával vagy zsenge zöldborsóval, ízlésed szerint.