Az olaszok népszerű krumplis étele, a gateau di patate egy igazi különlegesség, ami kemencében elkészítve lesz igazán tökéletes.
Rakott krumpli olasz módra
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 850 g burgonya
 - 30 g parmezán sajt
 - 40 g vaj
 - 35 g tojás sárgája
 - 45 g tojás fehérje
 - 40 g tej
 - 50 g prosciutto sonka
 - 125 g mozzarella
 - 75 g scamorza sajt
 - ízlés szerint só
 - ízlés szerint bors
 - ízlés szerint szerecsendió
 - ízlés szerint petrezselyem
 
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kemencét 200°C-ra.
 - Főzzük meg a burgonyákat enyhén sós vízben, majd pucoljuk meg őket, amikor még meleget.
 - Törjük össze a krumplit, sózzuk és adjuk hozzá a szerecsendiót, a borsot, az apróra vágott petrezselymet és a vajat is.
 - Keverjük ki alaposan.
 - Jöhetnek a tojások, majd a tej. Fontos, hogy egy puha, de nem folyékony vagy darabos állagot kapjunk.
 - A választott kerek formájú tűzálló edényt kenjük ki egy kevés vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával és a krumpli felét simítsuk az edénybe egy szilikonos spatulával.
 - Erre tegyünk egy réteg vékonyra vágott mozzarellát, scamorzát (ehelyett is használhatunk mozzarellát), majd egy réteg sonkát.
 - Takarjuk be a tölteléket a krumpli másik felével, majd kenjük le a krumplit tojássárgájával és szórjuk meg egy kevés zsemlemorzsával.
 - Süssük a "rakott krumplit" 35-45 percig az edény méretétől és keverék vastagságától függően.
 - Felvágás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy könnyebb lesz szeletelni.
 
  
								  
  
								  
  
								  
  
								  
  
								  
				
  
				

