Az olaszok népszerű krumplis étele, a gateau di patate egy igazi különlegesség, ami kemencében elkészítve lesz igazán tökéletes.
Rakott krumpli olasz módra
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 850 g burgonya
- 30 g parmezán sajt
- 40 g vaj
- 35 g tojás sárgája
- 45 g tojás fehérje
- 40 g tej
- 50 g prosciutto sonka
- 125 g mozzarella
- 75 g scamorza sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kemencét 200°C-ra.
- Főzzük meg a burgonyákat enyhén sós vízben, majd pucoljuk meg őket, amikor még meleget.
- Törjük össze a krumplit, sózzuk és adjuk hozzá a szerecsendiót, a borsot, az apróra vágott petrezselymet és a vajat is.
- Keverjük ki alaposan.
- Jöhetnek a tojások, majd a tej. Fontos, hogy egy puha, de nem folyékony vagy darabos állagot kapjunk.
- A választott kerek formájú tűzálló edényt kenjük ki egy kevés vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával és a krumpli felét simítsuk az edénybe egy szilikonos spatulával.
- Erre tegyünk egy réteg vékonyra vágott mozzarellát, scamorzát (ehelyett is használhatunk mozzarellát), majd egy réteg sonkát.
- Takarjuk be a tölteléket a krumpli másik felével, majd kenjük le a krumplit tojássárgájával és szórjuk meg egy kevés zsemlemorzsával.
- Süssük a "rakott krumplit" 35-45 percig az edény méretétől és keverék vastagságától függően.
- Felvágás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy könnyebb lesz szeletelni.