Mániákusan szeretek fejeket sütni. Meggyőződésem, hogy az egyik legfinomabb húsrész. Sokan idegenkednek tőle, pedig igazi csemege, ráadásul baráti áron hozzá lehet jutni. Ezzel az étellel megpróbálom könnyebben elfogadhatóvá tenni ezt a sokak számára extrémnek számító alapanyagot.
Rántott BBQ malacfej paradicsomos rizstésztával
írta: Lehel Márk
Hozzávalók:
- 0,5 db malacfej
- 2 dkg frissen őrölt bors
- 2 dkg só
- 1 dkg fokhagyma granulátum
- 20 dkg koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dkg friss bazsalikom
- 3 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg rizstészta
- 1 db tojás
- 10 dkg panko morzsa
- 1 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A malacfejet alapos tisztítás után sóból, frissen őrölt borsból, és fokhagyma granulátumból készült rubbal fűszerezem, majd 5 órát sütöm 130°C körüli hőmérsékleten offset szmókerben bükkfa füstjén. Ha a pofahús 70°C maghőmérsékletű, GN edénybe helyezem, és aláöntök kb fél liter folyadékot, majd szorosan lefóliázom, és addig sütöm, míg a pofahús el nem éri a 92°C-ot. Legalább 2 órát pihentetem thermoboxban, de inkább egy éjszakát.
Csontról leszedve, a bőrös részeket (orr, fül, stb) összevágom, a húst széthúzom mint a pulled porkot.Összekeverem, majd műanyag edénybe rakom, és lepréselve teljesen kihűtöm, hogy formára vághassam.
Serpenyőben olíva olajon megfonnyasztom a koktélparadicsomot, sóval, borssal, fokhagymával ízesítem. Hozzáadok pár szem karikára vágott olajbogyót, vékony szeletre vágott fokhagymát, és friss bazsalikomlevelet. Összeforgatom az előzőleg forró vízbe beáztatott rizstésztával.
A malacfejet bepanírozom panko morzsába, és 170°C-os olajban kisütöm. Reszelt parmezánnal tálalom.