A mexikói konyha egyik ikonikus fogása, melyre jellemző, hogy mindenki magának készíti el az asztalnál. A hús és a zöldségek adottak, de a különböző mártások nagyon változatos képet mutatnak.
 

Fajitas tortillában

Elkészítési idő: 45 (pácolás 1 éjszaka) perc
Nehézség: 2

Fajitas tortillában

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 5 db csirkecomb
  • 4 db paradicsom
  • 3 db lilahagyma
  • 2 db chili paprika
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 tk Római kömény
  • 2 db citrom
  • 1 db kaliforniai paprika (piros)
  • 1 db kaliforniai paprika (sárga)
  • 1 db kaliforniai paprika (zöld)
  • 50 g jalapeno paprika ecetes
  • 150 g tejföl
  • 100 g cheddar sajt

Elkészítés:

Salsa

  1. Egy konyhai aprítóban összeaprítom a paradicsomot, a lilahagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 chilit és egy marék petrezselyemzöldet.
  2. Amikor elkészült 2 evőkanál sűrített paradicsomot és 1 teáskanál cukrot keverek hozzá, majd római köménnyel citromlével és reszelt citromhéjjal fűszerezem.

Guacamole (avokádókrém)

  1. Az érett avokádót félbevágom, magját kiszedem, egy kanállal kiemelem a húsát a héjból és alaposan összetöröm. Fűszerezem sóval, borssal, római köménnyel, de tovább ízesíthető egy lime reszelt héjával és levével.

Csirke

  1. A csirkét felcsíkozom és a sütés előtti napon bepácolom 2 evőkanál olaj, fahéj, római kömény és reszelt fokhagyma keverékébe. Én hozzáadtam egy apróra vágott piros chilit is.
  2. A grillbe egy öntöttvas lapot teszek, 250 fokra felmelegítem és több részletben megsütöm a csirkét. Közben csíkokra vágom a paprikát és a lilahagymát és ezeket is megsütöm, miután a csirke elkészült.

Összeállítás

  1. A tortillát megkenem a salsával és a quacamoléval, 1-1 adag csirke és zöldség kerül rá, majd meglocsolom tejföllel, megszórom reszelt cheddarral és néhány karika jalapeno kerül a tetejére. A tortillákat feltekerem és pár perc alatt készre sütöm a grillen.