A mexikói konyha egyik ikonikus fogása, melyre jellemző, hogy mindenki magának készíti el az asztalnál. A hús és a zöldségek adottak, de a különböző mártások nagyon változatos képet mutatnak.
Fajitas tortillában
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 5 db csirkecomb
- 4 db paradicsom
- 3 db lilahagyma
- 2 db chili paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss petrezselyem
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál cukor
- 3 tk Római kömény
- 2 db citrom
- 1 db kaliforniai paprika (piros)
- 1 db kaliforniai paprika (sárga)
- 1 db kaliforniai paprika (zöld)
- 50 g jalapeno paprika ecetes
- 150 g tejföl
- 100 g cheddar sajt
Elkészítés:
Salsa
- Egy konyhai aprítóban összeaprítom a paradicsomot, a lilahagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 chilit és egy marék petrezselyemzöldet.
- Amikor elkészült 2 evőkanál sűrített paradicsomot és 1 teáskanál cukrot keverek hozzá, majd római köménnyel citromlével és reszelt citromhéjjal fűszerezem.
Guacamole (avokádókrém)
- Az érett avokádót félbevágom, magját kiszedem, egy kanállal kiemelem a húsát a héjból és alaposan összetöröm. Fűszerezem sóval, borssal, római köménnyel, de tovább ízesíthető egy lime reszelt héjával és levével.
Csirke
- A csirkét felcsíkozom és a sütés előtti napon bepácolom 2 evőkanál olaj, fahéj, római kömény és reszelt fokhagyma keverékébe. Én hozzáadtam egy apróra vágott piros chilit is.
- A grillbe egy öntöttvas lapot teszek, 250 fokra felmelegítem és több részletben megsütöm a csirkét. Közben csíkokra vágom a paprikát és a lilahagymát és ezeket is megsütöm, miután a csirke elkészült.
Összeállítás
- A tortillát megkenem a salsával és a quacamoléval, 1-1 adag csirke és zöldség kerül rá, majd meglocsolom tejföllel, megszórom reszelt cheddarral és néhány karika jalapeno kerül a tetejére. A tortillákat feltekerem és pár perc alatt készre sütöm a grillen.