Még csak az ősz elején járunk, de már becsempészhetünk az évszak ízeiből párat a főételbe is. Az alma és a juharszirup remek aromákat ad a gyorsan elkészülő csirkemellnek.
Juharszirupos grillezett csirkemell almával
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell
- 5 db alma
- 180 ml juharszirup
- 1 db hagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 db narancs
- 1 ek mirin
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Egy tálkában keverjük össze az olívaolajat, az apróra vágott hagymát, 120 ml juharszirupot és a narancs gerezdek felét. Egy almát hámozzunk és kockázzunk fel, majd adjuk ezt is a keverékhez.
- Jól keverjük össze az egészet, majd öntsük rá a csirkékre. Tegyük félre, amíg a grill felmelegszik.
- A másik négy almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházukat és vágjuk őket karikákra.
- Locsoljuk meg az almaszeleteket a maradék juharsziruppal és a mirinnel. (Ha nincs mirinünk, akkor szójaszószt is használhatunk.)
- Az előkészületek után jöhet a grillezés. Először tegyük fel a csirkéket egészben.
- 5 perc után mehetnek fel az almaszeletek is. Ezeknek nem kell olyan hosszú sülési idő, 2 perc után már fordíthatjuk is meg a szeleteket, újabb 2 percre.
- Amikor az almákat leszedjük, fordítsuk meg a csirkéket és süssük készre őket.
- Még melegen tálaljuk őket krumplival, édesburgonyával vagy kelbimbóval.