Egész kacsa mézzel és rozmaringgal ízesítve, ami az ünnepi asztal dísze lehet.

Egész kacsa mézes mártással és rozmaringos krumplival

Elkészítési idő: perc
Nehézség: 5

Egész kacsa mézes mártással és rozmaringos krumplival

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db kacsa
  • 4 ek kacsazsír
  • 2 fej fokhagyma
  • 4 ág friss rozmaring
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 dl húsleves alaplé
  • 2,5 dl fehérbor
  • 3 ek méz
  • 50 g vaj
  • 1 kg krumpli
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a kacsát.
  3. Itassuk le a felesleges nedvességet a bőrről, majd szurkáljuk meg kicsit.
  4. Sózzuk és borsozzuk a kacsát és mehet is a grillre, zárt tető alá 45 percre.
  5. A krumplit pucoljuk meg és vágjuk fel falatnyi darabokra.
  6. A krumplit szórjuk a kacsa köré és locsoljuk meg a kacsazsírral. Sózzuk és ízesítsük a rozmaring ágakkal.
  7. Dobjuk mellé a cikkekre vágott hagymát és a megpucolt fokhagyma gerezdeket.
  8. Tegyük vissza az egészet a grillre és süssük tovább, amíg a krumpli és a kacsa el nem készül. (A kacsát süssük kilónként 40 percig, majd a végeredményhez adjunk még 10 percet.)
  9. Amikor a kacsa elkészül, vegyük ki és a krumplikat locsoljuk meg egy kis kacsazsírral. Ha még nem pirult meg eléggé, akkor tegyük vissza egy kisebb tálban a grillre a kacsa nélkül.
  10. A kacsát vegyük ki egy tálra és a visszamaradt szaftot, hagymákat és rozmaringot öntsük egy lábasba.
  11. Adjuk hozzá a bort és forraljuk fel az egészet.
  12. Ezután szűrjük át az egészet és az így kapott léhez öntsük a húsalaplét, majd redukáljuk a felére.

Keverjük bele a vajat és a mézet és ezzel a mártással kínáljuk a kacsát és a grillezett krumplit.