Ízletes és vitamindús őszi leves a természet ajándékainak felhasználásával.

Édesburgonya és sütőtök leves

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: 3

Édesburgonya és sütőtök leves

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 500 g édesburgonya
  • 1 db sütőtök
  • 1 ek méz
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 l csirke alaplé
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt magas hőmérsékletre.
  2. Közben pucoljuk meg és magozzuk ki a sütőtököt, majd vágjuk kisebb darabokra.
  3. Ugyanígy járjunk az édesburgonyával is.
  4. A zöldségeket forgassuk össze 2 evőkanálnyi olívaolajjal és a mézzel, majd egyenletesen oszlassuk el egy tepsin, amit tegyünk fel a grillre.
  5. Néha megkeverve az egészet, süssük puhulásig (kb. 45 perc) a zöldségeket.
  6. Amíg a krumpli és a tök sül, vágjuk fel a hagymát apróra, és az oldalégőn egy kis olajon pároljuk üvegesre.
  7. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a csirke alaplét. Forrás után még öt percig forraljuk.
  8. A megsült zöldségeket adjuk a levesalaphoz és kézi mixer segítségével pürésítsük az egészet addig, amíg egynemű levest nem kapunk.
  9. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, amivel együtt még egyszer forraljuk fel. Elég megvárni míg megjelennek az első buborékok, és már tálalhatjuk is. De előtte ne felejtsük el sózni és borsozni ízlésünk szerint.

Extra tippek:

  • Megbolondíthatjuk a levest, ha egy kiskanál fahéjat és reszelt szerecsendiót is keverünk bele.
  • Levesbetétnek készítsünk citromos, fokhagymás krutonokat. Ehhez egy kis vajon pirítsuk meg a fokhagymát és a citromhéjat, majd locsoljuk a keveréket a kockára vágott és már megpirított kenyérre.

 A krumpli és a sütőtök grillezésére, használj öntöttvas sütőlapot.