Ízletes és vitamindús őszi leves a természet ajándékainak felhasználásával.
Édesburgonya és sütőtök leves
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 500 g édesburgonya
- 1 db sütőtök
- 1 ek méz
- 3 ek olívaolaj
- 2 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 l csirke alaplé
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt magas hőmérsékletre.
- Közben pucoljuk meg és magozzuk ki a sütőtököt, majd vágjuk kisebb darabokra.
- Ugyanígy járjunk az édesburgonyával is.
- A zöldségeket forgassuk össze 2 evőkanálnyi olívaolajjal és a mézzel, majd egyenletesen oszlassuk el egy tepsin, amit tegyünk fel a grillre.
- Néha megkeverve az egészet, süssük puhulásig (kb. 45 perc) a zöldségeket.
- Amíg a krumpli és a tök sül, vágjuk fel a hagymát apróra, és az oldalégőn egy kis olajon pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a csirke alaplét. Forrás után még öt percig forraljuk.
- A megsült zöldségeket adjuk a levesalaphoz és kézi mixer segítségével pürésítsük az egészet addig, amíg egynemű levest nem kapunk.
- Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, amivel együtt még egyszer forraljuk fel. Elég megvárni míg megjelennek az első buborékok, és már tálalhatjuk is. De előtte ne felejtsük el sózni és borsozni ízlésünk szerint.
Extra tippek:
- Megbolondíthatjuk a levest, ha egy kiskanál fahéjat és reszelt szerecsendiót is keverünk bele.
- Levesbetétnek készítsünk citromos, fokhagymás krutonokat. Ehhez egy kis vajon pirítsuk meg a fokhagymát és a citromhéjat, majd locsoljuk a keveréket a kockára vágott és már megpirított kenyérre.
A krumpli és a sütőtök grillezésére, használj öntöttvas sütőlapot.