A befőzések régi hagyományát eleveníthetjük fel ezzel a recepttel, amiből díjnyertes paradicsomszósz lesz. Érdemes akár többet is készíteni egyszerre, hogy télre is eltehessen a nyár ízeiből.

Grillezett paradicsomszósz

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 2

Grillezett paradicsomszósz

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 fej fokhagyma
  • 12 db paradicsom
  • 7 g só
  • 5 g bors
  • 60 g parmezán sajt
  • 120 ml olívaolaj
  • 10 g vaj
  • fél csokor petrezselyem
  • fél csokor bazsalikom

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grill alacsony hőfokra.
  2. Öntsünk egy kis olívaolajat az egész fej, még pucolatlan fokhagymára, és helyezzük a melegen tartó rácsra. Addig hagyjuk itt sülni, amíg teljesen meg nem puhul. Kb. 20 perc.
  3. A paradicsomokat vágjuk félbe és tegyük bele őket egy nagyobb edénybe. Öntsük rájuk az olívaolaj felét, valamint sózsuk és borsozzuk.
  4. A hőfokot vegyük feljebb, közepes erősségűre, és addig grillezzük a paradicsomokat héjjal lefelé, amíg a héjuk enyhén megfeketedik. Kb. 2-3 perc.
  5. Ekkor vegyük le a paradicsomokat a grillről és hagyjuk őket kihűlni. Ha kihűltek, távolítsuk el a héjukat és vágjuk kisebb darabokra a paradicsomot.  
  6. A fokhagymát szedjük gerezdjeire, és a héjból nyomjuk ki a megsült fokhagymákat egy tálba, amelybe előzőleg már a paradicsomot behelyeztük.
  7. Adjuk hozzá a keverékhez a felaprított zöldfűszereket, a vajat (olvasztva), a megmaradt olívaolajat, és szükség esetén ízesítsük még sóval, borssal.
  8. Az alaposan összekevert mártást tésztával tálaljuk, és végül szórjuk meg a reszelt parmezánnal.

Extra tippek:

  • Szinte bármilyen tésztafélét használhatunk a hosszú metélttől, a  csavaros tésztáig.
  • A paradicsomszószból hideg előételt is készíthetünk, ha pennével tálaljuk. Ekkor a külön-külön lehűtött alapanyagokat közvetlenül a kínálás előtt keverjük össze, különben a tészta megszívhatja magát, és elveszti rugalmasságát.
  • A vaj selymesebbé teszi a mártást, de igény esetén el is hagyható.

  A paradicsomok készítéséhez használjunk univerzális sütőlapot.