A befőzések régi hagyományát eleveníthetjük fel ezzel a recepttel, amiből díjnyertes paradicsomszósz lesz. Érdemes akár többet is készíteni egyszerre, hogy télre is eltehessen a nyár ízeiből.
Grillezett paradicsomszósz
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 fej fokhagyma
- 12 db paradicsom
- 7 g só
- 5 g bors
- 60 g parmezán sajt
- 120 ml olívaolaj
- 10 g vaj
- fél csokor petrezselyem
- fél csokor bazsalikom
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grill alacsony hőfokra.
- Öntsünk egy kis olívaolajat az egész fej, még pucolatlan fokhagymára, és helyezzük a melegen tartó rácsra. Addig hagyjuk itt sülni, amíg teljesen meg nem puhul. Kb. 20 perc.
- A paradicsomokat vágjuk félbe és tegyük bele őket egy nagyobb edénybe. Öntsük rájuk az olívaolaj felét, valamint sózsuk és borsozzuk.
- A hőfokot vegyük feljebb, közepes erősségűre, és addig grillezzük a paradicsomokat héjjal lefelé, amíg a héjuk enyhén megfeketedik. Kb. 2-3 perc.
- Ekkor vegyük le a paradicsomokat a grillről és hagyjuk őket kihűlni. Ha kihűltek, távolítsuk el a héjukat és vágjuk kisebb darabokra a paradicsomot.
- A fokhagymát szedjük gerezdjeire, és a héjból nyomjuk ki a megsült fokhagymákat egy tálba, amelybe előzőleg már a paradicsomot behelyeztük.
- Adjuk hozzá a keverékhez a felaprított zöldfűszereket, a vajat (olvasztva), a megmaradt olívaolajat, és szükség esetén ízesítsük még sóval, borssal.
- Az alaposan összekevert mártást tésztával tálaljuk, és végül szórjuk meg a reszelt parmezánnal.
Extra tippek:
- Szinte bármilyen tésztafélét használhatunk a hosszú metélttől, a csavaros tésztáig.
- A paradicsomszószból hideg előételt is készíthetünk, ha pennével tálaljuk. Ekkor a külön-külön lehűtött alapanyagokat közvetlenül a kínálás előtt keverjük össze, különben a tészta megszívhatja magát, és elveszti rugalmasságát.
- A vaj selymesebbé teszi a mártást, de igény esetén el is hagyható.
A paradicsomok készítéséhez használjunk univerzális sütőlapot.