A citrommal és vinaigrette mártással leöntött grillezett burgonya saláta egy frissítő, mégis laktató köret, amely tökéletes nyári grillezésekhez. Elkészítése nem bonyolult, már első is biztos a sikerélmény.
Krumpli saláta citromosan
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya
- 2 ek friss oreganó
- 2 ek friss petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- 120 ml olívaolaj
- 1 szál újhagy
- 1 db hagyma
- 1 ek mustár
- 1 db citrom
Elkészítés:
1. A grill előmelegítése közben (közepes/magas hőfok) sós vízben főzze elő a burgonyákat. Forrástól számított 5 perc is elég, hogy egy kicsit megpuhuljon, de ne teljesen. Ezután tegye félre lecsöpöni és hűlni.
2. Közben a fűszereket válassza két felé. Az egyik tálba menjen 1 kanál oregánó, petrezselyem, a zúzott fokhagyma fele (2 gerezd) és az olaj fele is. Ehhez jöhet még egy csipet só és bors, majd ezzel jól vonja be a kezelhetőre hűlt krumplikat. A nagyobb darabokat vágja félbe.
3. A pácból mindenhova jusson. Ebben a szakaszban nem baj, sőt, kifejezetten előnyös, ha a krumpli felülete egy kicsit megtörik, tehát nem kell vele finoman bánni. Minél egyenetlenebb a krumpli külseje, annál ropogósabbra sül majd a grillen.
4. A fűszerek másik felét az apróra vágott hagymával és mustárral egy külön tálba keverje össze, és tegye félre.
5. Amikor felmelegedett a grill, készítse elő a rácsot vagy a grillapot a sütésre. Melegítse elő a grillen és kevés olajjal kenje le őket, hogy ne ragadjon le a burgonya. Ezután vágással lefelé tegye fel a krumplit sülni, és időnként forgatva 8-10 perc alatt süsse aranybarnára.
6. Az utolsó egy-két percben a félbevágott citromot is tegye fel a grillre, és pirulásig süsse.
7. Ezután a krumpli mehet egy mélyebb tálba, erre facsarja rá a megsült citromot, majd végül öntsön a félretett vinaigrette mártástból is a kész salátára.