A sütőtök klasszikus téli csemege, amit leggyakrabban magában fogyasztunk, pedig egy-két hozzávalóval kiegészítve, izgalmas meleg köret lehet belőle.

Sütőtök ricottával és fenyőmaggal

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 2

Sütőtök ricottával és fenyőmaggal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • 2 ek fenyőmag
  • 2 ek olívaolaj
  • 220 g ricotta
  • 1 ek friss zsálya
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. A fenyőmagokat pirítsuk meg a száraz serpenyőben, majd tegyük félre a tálalásig.
  3. A tököt pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk fel falatnyi darabokra.
  4. Adjuk a tökhöz az olajat, és dolgozzuk össze annyira, hogy szépen bevonja a zöldséget az olaj. Ezután sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Tegyük fel a zöldséget a grillre vagy vaslapra vagy egy zöldségkosárba, hogy könnyebb legyen mozgatni. Ha rácsokon akarjuk sütni, akkor húzzuk nyársra a tököt, így biztos nem esik le a zöldség a rácsokon keresztül mélybe.
  6. Lehetőleg zárt tető alatt süssük 15 percig, majd fordítsunk rajtuk egyet és jöhet újabb 15 perc puhulás.
  7. Amikor megpuhult a tök, vegyük emeljük a hőfokot, és oldalanként 1 perc alatt pirítsuk meg a tökök széleit egy kicsit jobban.
  8. Végül tegyük egy nagyobb edénybe a tököt, morzsoljuk rá a ricottát, adjuk hozzá a pirított fenyőmagot és szórjuk meg a felaprított zsályával.
  9. Ízlés szerint jöhet még egy kevés só és bors.