A sütőtök krémleves közkedvelt őszi-téli fogás, aki szereti, annak biztosan van egy jó receptje. Ebben a receptben a keleties fűszeres, egy kevés bor, kókusztej és a füstös aromák adnak igazán különleges és ellenállhatatlan zamatot a levesnek. Ha szereti a sütőtök krémlevest, akkor mindenképpen próbálja ki ezt a variációt!

Téli sütőtök krémleves grillen

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 1

Téli sütőtök krémleves grillen

írta: Bácsalmási Katalin

Hozzávalók:

  • 1 db sütőtök
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 gr ras-el-hanout fűszerkeverék
  • 3 gr vadouvan fűszerkeverék
  • 40 gr sárga curry paszta
  • 400 ml kókusztejszín/főzőtejszín
  • 400 ml kókusztej
  • 1 fej shalottahagyma (apróra vágva)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 ml olívaolaj
  • 4 db zöldségleves kocka
  • ízlés szerint pirított magkeverék
  • ízlés szerint tejszín
  • ízlés szerint só - nagy szemű

Elkészítés:

1. Vágja félbe a sütőtököt, kanalazza ki a magokat és vágja egyforma darabokra.

2. Locsolja meg a tököt olajjal és szórja meg nagy szemű sóval. 

3. Melegítsük elő a kamado grillt 225 Celsius fokra és süssük meg a sütőtököt.

4. Tegyünk egy megfelelő méretű öntöttvas edényt (pl.: holland sütő) a grillre és kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát. 

5. Adjuk hozzá a currypasztát, valamint a vadouvan és a Ras el Hanout fűszerkeverékeket és öntsük fel a borral.

6. Öntsük bele a kókusztejet és a kókusztejszínt - ha nem ragaszkodik a vegán változathoz, akkor használhat főzőtejszínt is - és tegyük az edénybe a grillezett tökdarabokat is.

7. Adja hozzá a zöldségleves kockából készült alaplevet is és éppen csak forrva főzze puhára a tököket.

8. Ha a sütőtök darabok puhára főttek, turmixolja le a levest botmixerrel.

9. Tálaláskor  a kész levest díszítheti pirított magkeverékkel vagy pár kanál tejszínnel is. Jó étvágyat.