A sütőtök krémleves közkedvelt őszi-téli fogás, aki szereti, annak biztosan van egy jó receptje. Ebben a receptben a keleties fűszeres, egy kevés bor, kókusztej és a füstös aromák adnak igazán különleges és ellenállhatatlan zamatot a levesnek. Ha szereti a sütőtök krémlevest, akkor mindenképpen próbálja ki ezt a variációt!
Téli sütőtök krémleves grillen
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 gr ras-el-hanout fűszerkeverék
- 3 gr vadouvan fűszerkeverék
- 40 gr sárga curry paszta
- 400 ml kókusztejszín/főzőtejszín
- 400 ml kókusztej
- 1 fej shalottahagyma (apróra vágva)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 20 ml olívaolaj
- 4 db zöldségleves kocka
- ízlés szerint pirított magkeverék
- ízlés szerint tejszín
- ízlés szerint só - nagy szemű
Elkészítés:
1. Vágja félbe a sütőtököt, kanalazza ki a magokat és vágja egyforma darabokra.
2. Locsolja meg a tököt olajjal és szórja meg nagy szemű sóval.
3. Melegítsük elő a kamado grillt 225 Celsius fokra és süssük meg a sütőtököt.
4. Tegyünk egy megfelelő méretű öntöttvas edényt (pl.: holland sütő) a grillre és kevés olajon pirítsuk üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
5. Adjuk hozzá a currypasztát, valamint a vadouvan és a Ras el Hanout fűszerkeverékeket és öntsük fel a borral.
6. Öntsük bele a kókusztejet és a kókusztejszínt - ha nem ragaszkodik a vegán változathoz, akkor használhat főzőtejszínt is - és tegyük az edénybe a grillezett tökdarabokat is.
7. Adja hozzá a zöldségleves kockából készült alaplevet is és éppen csak forrva főzze puhára a tököket.
8. Ha a sütőtök darabok puhára főttek, turmixolja le a levest botmixerrel.
9. Tálaláskor a kész levest díszítheti pirított magkeverékkel vagy pár kanál tejszínnel is. Jó étvágyat.