Magasvasútból park Manhattan utcái felett

  • írta:
  • 2014.09.25

Manhattan közepén 2009-óta alakítják át a régi magasvasút vonalát egy hatalmas parkká, mely az utca felett 8 méterrel 1,6 kilométer hosszan kanyarog a házak között.


Manhattan közepén 2009-óta alakítják át a régi magasvasút vonalát egy hatalmas parkká, mely az utca felett 8 méterrel 1,6 kilométer hosszan kanyarog a házak között.

A hatalmas acéloszlopokon futó síneket talán a harmincas években játszódó maffiafilmekben láthattad. Nyomasztó látkép volt, ahogy a vonatok az utca felett robogtak. Ezt a vonalat Manhattan közepén 1934-ben adták át és elsősorban tehervonatok közlekedtek rajta – árut és nyersanyagot szállítottak a közeli gyárak között. A vonal néhány helyen alagútszerűen áthaladt pár házon, a házak „belsejében” kialakított megállók ma éttermekként, művészeti központokként működnek. Miután a vonalat megszüntették, fokozatosan igyekezett a városvezetés eltávolítani a rémisztő acélszerkezetet, ám egy sajátos ötlet megmentette építmény egy részét. Az acélszerkezetről felszedték a síneket és elkezdték a vonalat fákkal betelepíteni. A magasvasút helyén kialakított park nem csak kellemes szórakozás a helyieknek, és nem pusztán turistalátványosság, de ezzel sikerült New York történelmének egy kis darabkáját is környezetbarát módon megőrizni.

Föld feletti látkép

Már az is érdekes, hogy úgy lehet végigsétálni New York közepén, hogy sem autók, sem lámpák nem állják utunkat. A park egyes részeiről látható a Hudson folyó, az Empire State Building vagy leülhetünk az üvegablakok mögé és figyelhetjük a híres Tizedik Sugárút nyüzsgő forgatagát a magasból. A kényelmes sétálóútvonalak napozóteraszokat kötnek össze. Ám a park az utcáról is érdekesen néz ki, elvégre nem mindenhol látni nyolc méter magasan gyökerező fákat.

Címkék: