Tehenek pukijának köszönhető az új üzemanyag!

  • írta:
  • 2014.09.05

Egy argentin kutatóintézetben azon kísérleteznek, miként lehetne a tehenek bélgázteljesítményét hasznosítani, és egyidejűleg csökkenteni az üvegházhatást.


Egy argentin kutatóintézetben azon kísérleteznek, miként lehetne a tehenek bélgázteljesítményét hasznosítani, és egyidejűleg csökkenteni az üvegházhatást.

A tehenek kétségbeejtően káros állatok, ugyanakkor finomak. Ezért is lehetséges, hogy becslések szerint a földön jelenleg másfél milliárd tehén él. Kivétel nélkül mind vegetáriánus, ennek köszönhetően jóval több bélgázt termelnek, ezzel metánt engedve a levegőbe, mely a legveszélyesebb anyag az üvegházhatás tekintetében. A világ metánkibocsátásának 18 százalékát a teheneknek köszönhetjük. Egy boci egy nap mintegy 1200 liter bélgázt termel, és ezt szeretnék a tudósok hasznosítani.

Léggömb, hátizsák

Argentínában 55 millió tehén él, ők termelik az ország káros-anyag kibocsátásának 38 százalékát, legalábbis az üvegházhatás tekintetében. Épp ezért kezdett el egy argentin mezőgazdasági kutatóintézet azon dolgozni, miként lehetne befogni ezt a rengeteg gázt. A végeredmény egy léggömb hátizsák, mely a tehenek napi pukiadagját felfogja – állítólag nem kényelmetlen az eljárás, bár a tehenek még nem nyilatkoztak arról, hogy milyen egy csővel a hasukban legelészni. Az egy tehénre jutó napi 1200 liter bélgázból tisztítás után 300 liter metánt lehet kinyerni. Egyrészt ez nem kerül a légkörbe, másrészt a sűrített gázt akár autók meghajtására is fel lehet majd használni.

Címkék: