3 tipp az autentikus füstös aromához gázgrillen is

A grillezés remek szabad idős tevékenység, ami nemcsak a természethez visz közelebb és a kreatív energiákat fejleszti, de finom ételekkel is megajándékoz. Használd ki te is a napsütéses időt és kísérletezz a grillen! Például azzal, hogyan tudsz autentikus füstös ízeket előcsalogatni az ételekből faszén nélkül!


A grillételek egyik legnagyobb vonzereje a semmivel össze nem hasonlítható füstös aroma, amitől egyaránt lesz ízletes és illatos az étel. A faszenes grillek ezt alapesetben is hozzák, de a gázzal működő grillek nem adnak plusz aromát az ételhez, így erről másként kell gondoskodnod. Hogyan? Mondunk három tippet is!

1. Füstölő edény

A legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel egy füstölőedényt és ezzel egészíted ki a grillezés folyamatát. Ezek a lyukas dobozok arra alkalmasak, hogy apró, füstölő fa darabokat helyezz beléjük. Közvetlenül a hőforrás fölé helyezve a fa szépen el kezd füstölni, ami a fölötti sülő ételt ízesíti majd. Rengeteg füstölő fa típus közül választhatsz és a mennyiség megválasztásával azt is befolyásolhatod, hogy mennyire legyen erős a füstös íz.

2. Falap

Hasonló autentikus, bár enyhébb hatásra számíthatsz, ha a sütéshez bevetsz egy falapot. A rácsok és vaslapok helyett erre a fadarabra helyezed az ételt, ami így közvetlen kapcsolatba kerül a sülő étellel. Mivel a fa a hőforrás és az étel közé kerül, fa itt is elkezd lassan égni és finom füsttel ízesíti majd az ételt. Ezzel a technikával a gyorsan sülő ételeket (hal, csirke) szokás készíteni, így a füstös íz nem lesz olyan markáns, de azért érezhető. A falapot pedig akár többször is felhasználhatod.

3. Fűszerek

Ha nem akarsz fával és a füstöléssel kísérletezni, akkor válassz az étel ízesítéséhez füstölt fűszereket. Ma már többféle füstölt szósz és fűszer közül választhatsz, sőt létezik folyékony füst is, amit egy szószhoz hasonlóan kell az ételre kenni. A füstölt fűszerek közül a só és a pirospaprika talán a legkönnyebben beszerezhető, és mivel ezek széleskörűen felhasználhatóak, így érdemes ezekkel kezdeni a kalandot. Mivel a többi technikától eltérően semmiféle füsttel nem járnak, így egy hordozható grillen akárhol használhatod őket anélkül, hogy a bárkit zavarnál sütéssel.