Újra divatban az öntöttvas edény

A régen oly nagy népszerűségnek örvendő öntöttvas edények használata egy időben nagyon visszaszorult, és még ma is a legtöbb konyhából hiányoznak. Azonban egyre többen fedezik fel újra az öntöttvas előnyeit a sütés, a főzés és a grillezés terén!


Ahogy újra egyre kelendőbbé váltak az öntöttvas edények, úgy egyre több konyhai és grilles kiegészítő került a boltok polcaira. Ma már serpenyőket, grill lapokat, tepsiket és lábosokat is könnyen beszerezhetünk, ha egy megbízható és örök darabra vágyunk a kulináris kalandozásokhoz. Az öntöttvas kiegészítők ugyan nehezek, gondos kezelést igényelnek, de meghálálják a törődést. Nézzük, hogy milyen előnyeik vannak!

Tartósság

Az öntöttvas edények, még ha eredetileg nem is az örökkévalóságnak készültek, akkor is kitartanak addig. Nagyon nehéz leamortizálni egy öntöttvas sütőlapot vagy edényt, mert nem törik, nem csorbul, és nincs pattogzik le róla semmilyen zománc. Legfeljebb a sütések során rárakódott olajréteggel gyűlhet meg a bajod, de ezt jobb nem is nagyon zavarni. Mert tapadásmentessé teszik az öntöttvas felületét. A tisztán tartásánál, ezért került a mosogatógépet és a túl sok tisztítószert. Nem kell kapargatni sem vagy hosszasan áztatni, sőt elmosás után érdemes kitörölni belőle a nedvességet, vagy egy kicsit felmelegíteni és egy olajos papírral áttörölni, hogy megőrizze a sütések során lerakódott bevonatot.

Hőtartó képesség

Az öntöttvas felületekről gyakori tévhit, hogy nagyon egyenletesen melegítenek, ezért jó velük sütni. Ez azonban nem teljesen igaz. Bár tényleg öröm a velük való munka és az remek ízeket képes kihozni az ételekből, a hővezetése valójában elég rossz. Közvetlen láng fölötti rész mindig sokkal melegebb, mint a szélek, ezért nem is érdemes ide tenni. Miután azonban átmelegítetted az egész felületet,  az öntöttvas kiválóan megőrzi a hőt és egyenletesen le is adja azt. A meleg edény hosszú ideig meleg is marad, amit a hosszú sütéseknél ki is használhatsz. Az egyenletes felmelegítést elérheted úgy, hogy a sütőben vagy indirekt grillezéssel melegíted meg, és akkor biztos, hogy a hús, a zöldség és az egytálételek is egyenletesen sülnek majd

Tapadásmentes

Az öntöttvas eszközök alapvetően nincs semmilyen mesterségesen felvitt tapadásmentes felület, ami idővel esetleg megsérülhet vagy lekophat. Viszont az edények kiégetésével és olajozásával kialakul egy réteg, ami csökkenti az ételek leragadásának az esélyét. A teflon képességeit ugyan nem reprodukálja, de a sütéshez használt olaj mennyiségét minimálisra redukálhatod. Az első használat előtt tehát érdemes kiégetni az edényt, hogy elérjük a tapadásmentességet. Ehhez egy kevés olajat hevítsünk fel az edényben vagy a lapon és hagyjuk addig melegedni, amíg az olaj füstölni kezd. Ekkor vegyük le a hőforrásról és hagyjuk kihűlni. A felesleges olajat törüljük le és jöhet is az első használat.

Ha szeretnéd a konyhai vagy grilles eszközparkodat egy ilyen egyszerűen használható, tartós és sokoldalú kiegészítővel bővíteni, akkor nézz szét a grillplaza.hu széles kínálatában!