- írta: Peitli Csilla
4 dolog, ami soha ne csinálj téli grillezéskor
- írta: Peitli Csilla
- 2017.01.25
Amikor a hideg ellenére is begyújtjuk a grillt, már jó előre fel kell készülni a folyamatra lelkileg és technikailag is. A nagyobb odafigyelés mellett bizonyos dolgokat ilyenkor messzire kerülni kell, ha nem akarjuk veszélyeztetni a végeredményt. Melyek ezek?
Amikor a hideg ellenére is begyújtjuk a grillt, már jó előre fel kell készülni a folyamatra lelkileg és technikailag is. A nagyobb odafigyelés mellett bizonyos dolgokat ilyenkor messzire kerülni kell, ha nem akarjuk veszélyeztetni a végeredményt. Melyek ezek?
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Az étel bent marad
Főleg húsoknál fontos, de minden esetben érdemes a sütni való alapanyagokat az utolsó percig a lakás falait között parkoltatni. Ha az étel túl hidegre hűl a kinti időjárás miatt az negatívan befolyásolja a sütési folyamatokat, és akár végzetes eredménnyel is járhat. Az étel mindig szobahőmérsékletű legyen, amikor felkerül a rácsra. (Ez nyáron is fontos.)
Ne a szemeddel süss
Szintén évszaktól független tanács, de télen különösen fontos, hogy a grilltető minél többször maradjon zárva. Az állandó nézelődés és a tető alá leskelődéssel csak a sütést zavarod, ne légy tehát türelmetlen. Egy nagyjábóli becsléssel mérd fel, hogy meddig kell sülni az ételnek, és legalább félideig bírd ki bekukkantás nélkül.
Meleg húsra meleg szósz
A lassú sütéseknél gyarkori, hogy a sütés befelyezése előtt röviddel még felkerül egy magasabb cukortartalmú szósz, amit rákaramellizálunk az ételre. Ezt is tartsuk melegen a felhasználásig, hogy a nagy hőmérsékletkülönbség a hús és a szósz között ne okozzon problémát (megkeményedhet a hús). A melegen tartott szósz egyébként könnyebben fel is vihető.
Ne a hidegben pihentess
Amikor a hús pihentetéséről van szó, akkor is törekedj a mínuszok kikerülésére. Bár a grill közvetlen közelében sosing olyan hideg, ne itt várd meg az 5-10 percet, amíg a húsnak pihennie kell, hanem becsomagolva vidd szobahőmérsékletre.