4 dolog, ami soha ne csinálj téli grillezéskor

Amikor a hideg ellenére is begyújtjuk a grillt, már jó előre fel kell készülni a folyamatra lelkileg és technikailag is. A nagyobb odafigyelés mellett bizonyos dolgokat ilyenkor messzire kerülni kell, ha nem akarjuk veszélyeztetni a végeredményt. Melyek ezek?


Amikor a hideg ellenére is begyújtjuk a grillt, már jó előre fel kell készülni a folyamatra lelkileg és technikailag is. A nagyobb odafigyelés mellett bizonyos dolgokat ilyenkor messzire kerülni kell, ha nem akarjuk veszélyeztetni a végeredményt. Melyek ezek?

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Az étel bent marad

Főleg húsoknál fontos, de minden esetben érdemes a sütni való alapanyagokat az utolsó percig a lakás falait között parkoltatni. Ha az étel túl hidegre hűl a kinti időjárás miatt az negatívan befolyásolja a sütési folyamatokat, és akár végzetes eredménnyel is járhat. Az étel mindig szobahőmérsékletű legyen, amikor felkerül a rácsra. (Ez nyáron is fontos.)

Ne a szemeddel süss

Szintén évszaktól független tanács, de télen különösen fontos, hogy a grilltető minél többször maradjon zárva. Az állandó nézelődés és a tető alá leskelődéssel csak a sütést zavarod, ne légy tehát türelmetlen. Egy nagyjábóli becsléssel mérd fel, hogy meddig kell sülni az ételnek, és legalább félideig bírd ki bekukkantás nélkül.

Meleg húsra meleg szósz

A lassú sütéseknél gyarkori, hogy a sütés befelyezése előtt röviddel még felkerül egy magasabb cukortartalmú szósz, amit rákaramellizálunk az ételre. Ezt is tartsuk melegen a felhasználásig, hogy a nagy hőmérsékletkülönbség a hús és a szósz között ne okozzon problémát (megkeményedhet a hús). A melegen tartott szósz egyébként könnyebben fel is vihető.

Ne a hidegben pihentess

Amikor a hús pihentetéséről van szó, akkor is törekedj a mínuszok kikerülésére. Bár a grill közvetlen közelében sosing olyan hideg, ne itt várd meg az 5-10 percet, amíg a húsnak pihennie kell, hanem becsomagolva vidd szobahőmérsékletre.

Címkék: