A grillezés szenvedélye, magyarosan - interjú Gianni Annonival

  • írta:
  • 2015.04.22

A Séf a Rácson online grillverseny zsűritagjai között üdvözölhettük Gianni Annonit, aki praktikus konyhaismeretekre, különleges megoldásokra és apró trükkökre tanította a versenyzőket. A megmérettetést követően kíváncsiak voltunk, hogyan látja nem csupán a grillverseny eredményét, de azt, hogy miként grillezünk mi, magyarok.


A Séf a Rácson online grillverseny zsűritagjai között üdvözölhettük Gianni Annonit, aki praktikus konyhaismeretekre, különleges megoldásokra és apró trükkökre tanította a versenyzőket. A megmérettetést követően kíváncsiak voltunk, hogyan látja nem csupán a grillverseny eredményét, de azt, hogy miként grillezünk mi, magyarok.

Hogy látod, mennyire tudunk, szeretünk grillezni?

A magyarok és – ahogy zsűritársam, Peter Zeitler grillbajnok elmondásából is kiderült – a németek is nagyon szeretik a húsokat, a jó pácokat, és a finom grillfalatokat. A grill csupán 5-6 éve lett divatos Magyarországon, hiszen korábban a bográcsozás töltötte ki a kerti programok, főzések javát. Az amerikai stílus, a barbecue nagy divat itthon, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a mediterrán- és a kelet-európai országokra más és más grill stílusok jellemzőek, így érdemes arra is figyelmet fordítani.

Hogyan szerepeltek a versenyzők?

Jó volt látni, hogy a döntőn, ebben a jellemzően férfias munkában két hölgy is képviseltette magát. Talán jobban izgultak, mint a férfiak, pedig egy kis hidegvér jól jött volna. Kétségtelen, hogy amikor egy új konyhában kezdünk el dolgozni, akkor kellemetlen érzés lehet, hogy nem esnek kézre az eszközök, vagy ismeretlenek a berendezések. Természetesen egy új grillt nem egyszerű használni, ezért minden tisztelet az övék. Látszott, hogy voltak olyan versenyzők, akik korábban már grilleztek, vagy épp tudták, melyik alapanyaggal mit kezdjenek. De a munkaasztal tisztasága senkinek sem volt az erőssége, és figyeltük azt is, mennyire pazarlóak a versenyzők.

Milyen nehézségek mutatkoztak meg?

A hőmérsékletek beállításával volt kis probléma. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hőmérsékletet választunk egy halhoz vagy egy vörös húshoz. Nem egyszerű, többnyire szóban mindenki jobban grillez, mint gyakorlatban. Jó volt látni, hogy a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz is bártan nyúltak. Akár trópusi gyümölcsről, akár európai gyümölcsről legyen szó, nagyon finom ízt kap a grillen, érdemes kipróbálni.

Szeretsz, szoktál grillezni?

Rendszeresen, már gyermekkorom óta. Édesapám mindig biztatott, hogy gyújtsak be a telken. Elsőként a lehullott faleveleket tüzelhettem el, de később már a grillt is begyújthattam. Gesztenyét sütöttem, a saját magam által fogott pisztrángot grilleztem, és miután imádtam gombászni, mindig került a rácsra gomba is. Nagyon szeretek tintahalat, cukkinit, vagy egy jó steaket készíteni, de rajongok mindenféle húsért, kolbászért, amihez már csak egy jó saláta, vagy tészta kell. A grill ételekben az a jó, hogy nem telít el, és még egy forró nyári napon is nagyon kellemes, könnyű ebédet ad. Bár a magyarok elsősorban disznóhúsban gondolkodnak, érdemes marhahúsra, báránybordára is időt szánni, megéri a kísérletezés. Az ízeket pedig tovább fokozhatjuk azzal, hogy más-más fával fűtünk be a grillsütőbe, így más aramákat kapunk. A versenyen is megfigyelhettük, hogy a füstölés mennyire különleges dolog: akár tönkre is tudja tenni az ételt, de ha eltaláljuk a megfelelő mértéket, akkor egy különleges ízzel teszi fantasztikussá a fogást.

A verseny során találkoztál Peter Zeitlerrel, Németország grillbajnokával.

Vérbeli profi, aki még arra is figyelt, hogy segítsen a versenyzőknek: cseresznyefa alátéteket hozott, hogy a versenyzők ezeken a beáztatott deszkákon készíthessék el a lazacot. Ez egy nagyon jó, bár kevésbé ismert technika. A lényege, hogy így nem sül le a hús a rácsra, és könnyebben is mozgatható. Nagy szíve van, aki szívesen megosztja azt, ami az övé, főképp, ha ételről van szó. Mozgó konyhájában többféle pácolt finomságokkal készült, amelyeket a helyszínen grillezett meg, így az érdeklődők is belekóstolhattak a bajor ízekbe. Este pedig folytattuk a falatozást. Ellátogatott családjával együtt az éttermembe. Tésztát, halat, jó desszertet ettek – olaszosan. Minden elfogyott, látszott, hogy jól érezték magukat.

Milyen tanácsot adnál a grillezőknek?

Ne felejtsétek el leírni a recepteket. Nem csak azért, mert később még jól jöhet, vagy, mert így tudni fogjátok melyik összetevőn érdemes változtatni, de azért is, mert egy jó recepttel örökséget hagytok magatok után. Amire még figyelni kell, hogy jól takarítsuk ki a grillt, ne süssünk steaket ott, ahol előtte halat sütöttünk, mert átveszi az ízét. Ha akarunk pácolni, akkor jó olajat használjunk. Érdemes kitapasztalni, mit tud egy emelkedő és lemenő parázs, de minden technika bravúr mellett, élvezzük ezt a csodás szabadtéri tevékenységet. A konyhának olyan ereje van, mint semmi másnak: összehozza az embereket és szép pillanatokat teremt.

Címkék: