A lazac grillezés aranyszabályai

Ízében és állagában is tökéletes választás a grillre. Könnyű vele dolgozni, mert a tömör húsú hal még a nagyobb hő hatására sem esik szét, és gyönyörűen megmaradnak rajta a grillnyomok, ha közvetlenül a rácson sütöd.


Ízében és állagában is tökéletes választás a grillre. Könnyű vele dolgozni, mert a tömör húsú hal még a nagyobb hő hatására sem esik szét, és gyönyörűen megmaradnak rajta a grillnyomok, ha közvetlenül a rácson sütöd.

Bőr ide vagy oda

A lazac nyúzása nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé, de erre nincs is feltétlenül szükség. A pikkelytelenített bőr minden további nélkül fogyasztható, kellemesen ropogósra tud sülni, ha közvetlenül a rácson készíted el a halat. Amennyiben mégis falapon sütnéd a lazacot, úgy viszont érdemes megszabadulni tőle még a sütés előtt, mert lesz jó az állaga. Egy éles késű hentes, pillanatok alatt megoldja a dolgot.

Falap

A gazdag aromájú falapon való halsütés több előnyt is tartogat. A cédrus lapok kellemes füstje átjárja majd a sütés közben a lazacot, amitől a végeredmény is karakteresebb ízt kap, illetve segít megelőzi a hal leragadását. Gondtalanabb lesz a sütés élménye a falap bevetésével. A lapot használat előtt áztasd be meleg vízbe, hogy a fa ne égjen, hanem csak enyhén füstöljön.

Ízesítés

A lazac természetes ízéhez remekül illik a füstölt aroma, ezért a falapon sütött (vagy füstölődobozzal készített) példányokat mindig fedett tető alatt készítsd, hogy a füst átjárhassa a húst. A füstölt hal mellé kiváló köret egy trópusi gyümölcsökből összeállított salsa, amelynek édessége kiegészíti a hal karakteres ízét. A salsát órákkal korábban is összeállíthatod, hogy az ízek összeérjenek, a hal sütése ugyanis csak pár percet vesz igénybe, ami nem hagy elég időt a salsa kiteljesedésére.

Címkék: