- írta: Peitli Csilla
A nyárson sütés abc-je
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.13
A rotisserie szett használata már első pillantásra sem tűnik olyan egyszerűnek, mint a grillrácsra felhelyezett hús sütése. Mindkét technikának megvannak a maga szabályszerűségei, és persze előnyei. Lássuk mit ad az étel ízéhez a nyárson sütés!
A rotisserie szett használata már első pillantásra sem tűnik olyan egyszerűnek, mint a grillrácsra felhelyezett hús sütése. Mindkét technikának megvannak a maga szabályszerűségei, és persze előnyei. Lássuk mit ad az étel ízéhez a nyárson sütés!
A nyárson sütés legnagyobb előnye az egyenletes sütés, amelyet az állandóan, egyforma sebességgel forgó nyárs tesz lehetővé. Nem kell mozgatnod a húst, elég a sütés elején pontosan bepozicionálnod az ételt, és „magától” megsül. Mégsem olyan népszerű technika, annak ellenére sem, hogy a hús így szaftosabb, és ízesebb lesz,
A Broil King gázgrillek nagyobb grilljei beépített rotisserie szettel érkeznek, amely nagyon jó kezdet, de a munka ezzel még nincs elvégezve. Fontos, hogy tisztában legyél a működési mechanizmussal, ezért az útmutató áttanulmányozása az első lépés, csak ezután jöhet maga a sütés.
A külön is megvásárolható rotisserie szett bármilyen grillre (még faszenes grillre) felszerelhető, a lényeg az erős nyárs és az erős motor. Ez utóbbi végzi majd a forgatást, és ha nem tud megbirkózni pár kiló hússal, nem sok hasznát veszed majd. Ha felszerelés hiánytalanul megvan, jöhet a hőmérséklet beállítás. Nagy hőre nem lesz szükséged, tartsd inkább alacsonyan a hőfokot, nehogy hamar megégjen az étel. Az lecsöpögő zsír felfogásához használj egy tálcát, amelyet helyezz a nyárs alá, így a fellángolásokat is megelőzheted.
Csatlakozz Készletkisöprési akciónkhoz és légy te is rotisserie tulajdonos!
Ha az előkészületekkel megvagy, jöhet a hús felhelyezése. Ez a kulcsa az egyenletes sülésnek, ezért nem szabad félvállról venni. A hús mindig a nyárs közepére kerüljön, szorosan rögzítve a nyárs fémtüskéivel. Akkor sem mozdulhat el, ha a sülés során lágyabbá és a zsír, folyadékveszteség miatt a térfogata kisebbé válik. Az egész szárnyasoknál a szárnyakat és a lábakat is rögzítsd a testhez. A rögzítés tartósságát és a nyárs egyensúlyát ellenőrizheted is, ha felteszed a helyére és megforgatod párszor. Látni fogod, ha valami gond van, amit ilyenkor még korrigálhatsz. Ha ezt nem teszed, a hús egyes részei megégnek majd, és a motorra is feleslegesen nagy terhelést rósz.