A pácolás 3 titka

A különféle pácok, fűszerkeverékek alkalmazásával a grillezett ételek izgalmasabbá és egyedivé tehetőek. A pác alapanyagaitól függően a húsok felülete változatos képet mutat, és egy jó pác még a káros – karcinogén – anyagoktól is véd.


A különféle pácok, fűszerkeverékek alkalmazásával a grillezett ételek izgalmasabbá és egyedivé tehetőek. A pác alapanyagaitól függően a húsok felülete változatos képet mutat, és egy jó pác még a káros – karcinogén – anyagoktól is véd.

Már csak az a kérdés, hogy milyen is egy jó pác. A pácnak alapvetően 3 elengedhetetlen dolgot kell tartalmaznia: sót, valamilyen savas alapanyagot és ízesítőt. A só belekerülhet tiszta vagy oldott formában, használhatsz például szójaszószt vagy osztrigaszószt is. A savas közeg lehet valamilyen ecetféle, citrusok leve, szinte bármilyen gyümölcslé, de akár joghurt is. Az ízesítők közé pedig tényleg minden mehet: (zöld) fűszerek, hagyma, fokhagyma, erős paprika, és egy minimális mennyiségű édesítő (cukor, méz, melasz, szirup).

Ez a három egység szabadon variálható, és érdemes is kísérletezni az ízekkel, mert elrontani nagyon nehéz a végeredményt. A pácok – főleg az olajos alapúak – ugyanis csak a hús felszínét ízesítik, a mélybe már nem hatolnak le. Így megőrződik a hús saját karaktere is és túlfűszerezés esetén is elég csak a felszíntől megszabadulni.

Egyáltalán nem baj, hogy csak a felszín alatti részig jut el a pác, mert így kapjuk meg azt a karamellizált, sült réteg a hús peremén, ami különlegessé teszi a grillezett ételeket. A füstös aroma is itt jelentkezik leginkább és a pác olajos jellege is elősegíti a ropogós kéreg kialakulását. A vastagabb vagy csontos szeleteknél tehát soha nem lesz az egész húsnak pác íze vagy mondjuk színe. Ez mind a zöldségekre, mind a húsokra igaz, de kivétel azért itt is akad. Ilyen a hal és a kagyló, a zöldségek közül a padlizsán és végül a gomba. Ezek gyorsan veszik fel a pácot és ami még fontosabb, az a rostok mélyére is behatol.

Ha ön is régóta szeretne rátalálni az elvárásainak teljes mértékben megfelelő grillsütőre, ami az év bármely napján ugyanolyan magas teljesítményt nyújt, az egyik legextrémebb téli időjárási viszonyok országában megtervezett és gyártott Broil King berendezéseiben nem fog csalódni! Tudjon meg többet a kanadai márka faszenes és gázgrilljeiről, kattintson a Grillplaza.hu oldalára, és találja meg az ideális készüléket újévi akciónk keretein belül!

Címkék: