- írta: Peitli Csilla
A vegetáriánusok új kedvence: grillezett tofu
- írta: Mező Dóra
- 2017.04.08
Amikor vendégül látjuk a számunkra fontos embereket, szeretnénk, ha mindenki számára akadna ízletes fogás. Ez nem könnyű feladat, azonban itt az idő, hogy megszabaduljunk a grillezés körül kialakult mítoszoktól: a kerti partikon ugyanis a hús nélküli ételeknek is van helye!
Amikor vendégül látjuk a számunkra fontos embereket, szeretnénk, ha mindenki számára akadna ízletes fogás. Ez nem könnyű feladat, azonban itt az idő, hogy megszabaduljunk a grillezés körül kialakult mítoszoktól: a kerti partikon ugyanis a hús nélküli ételeknek is van helye!Ez a könnyen elkészíthető recept nem csak vegetáriánusok, vagy vegánok tetszését nyerheti el, hiszen a grillezett, pácolt tofu amellett, hogy egészséges, rendkívül ízletes fogás is.
Hozzávalók 4 személyre:
2 tömb kemény tofu (50 dkg)
0.25 csésze csökkentett nátrium tartalmú szójaszósz
2 evőkanál frissen facsart citromlé
4 kiskanál sötétbarna cukor
2 kiskanál sötét szezámolaj
4 kiskanál szezámmag
4 vékonyra felkarikázott mogyoróhagyma
Elkészítés:
A tofutömböket vízszintesen vágjuk félbe, majd tegyük vágódeszkára. Fedjük le papírtörlővel, helyezzünk rá valamiféle nehezéket, a deszkát pedig döntsük meg egy kicsit – az alacsonyabb végét érdemes a mosogató, vagy egy tál fölé irányozni – s pihentessük a tofut pár órán keresztül, amíg teljesen lecsöpög. Keverjük össze a szójaszószt, a citromlevet, a barna cukrot és a szezámolajat, majd helyezzük a pácba a kipréselt tofut. Ismét hagyjuk állni legalább három órán keresztül, egészen addig, míg a páclé szinte teljesen felszívódik. Előmelegített grillsütőn süssük a tofut, körülbelül 5 percig mindkét oldalát. Pirított szezámmaggal és mogyoróhagymával tálaljuk.